ТОП космічних технологій, які знайшли застосунок на Землі


Освоєння космосу - справа вельми дорога та ризикова. Дехто може сказати, що всі ці гроші було б логічніше витратити на поліпшення життя на землі.

Ця точка зору неправильна. Адже саме спроби людини дістатися космосу подарували Землі безліч важливих технологій. Коли ви граєте в улюблені ігри за промокодом з https://artmedia.kiev.ua/promokody-kazyno/ через Старлінк-інтернет - згадайте, що це було б неможливим без космічних перегонів в історії людства.

4 найцікавіших “космічних” технології на Землі

У цьому списку присутні різноманітні технології, які об’єднує одна риса: всі з них були створені для освоєння космосу.

GPS та супутникові технології. 

Не секрет, що перші супутники створювалися з військовими цілями. Вони включали шпигунство, потенційну військову загрозу з орбіти та утвердження панівної країни позиції в неосвоєному просторі.

Проте, з часом, супутникові технології подарували величезний внесок до цивільного життя. Варто згадати лише систему GPS - геопозиціювання, яке дозволяє нам бачити місцеперебування на картах Google. Завдяки супутникам також працюють сучасні види зв’язку - інтернет Starlink, супутникова телефонія, всесвітнє покриття телеканалів. Супутники виконують важливі функції моніторингу навколишнього середовища, забезпечують зв’язок для кораблів в океані та багато іншого.

Сучасні матраци та подушки.

Спали коли-небудь на подушці з “ефектом пам’яті”? Подібні спальні приналежності роблять зі спеціальної піни. Вперше вона була створена, щоб компенсувати навантаження для астронавтів під час польоту.

Моніторинг стану пасажирських літаків.

Під час зльоту, ракети та космічні човники піддаються величезним навантаженням. Досить невеличкої тріщинки, щоб зліт завершився трагедією. Тому NASA розробили спеціальне програмне забезпечення для програми Space Shuttle NASA. Яке дозволяло виявляти навіть мікротріщини у космічних човниках та запобігати катастрофам.

З часом, це програмне забезпечення було адаптоване для цивільних літаків за вимогою Конгресу США. Програма отримала назву NASGRO та вже багато років дозволяє запобігати трагедіям в пасажирській авіації. 

Система очищення води.

Не секрет, що вода на космічних станціях та інших об’єктах використовується повторно. Для цього вона потребує ретельного очищення. Щоб забезпечити астронавтів питною водою - ще в 1970-х була розроблена система Microbial Check Valve. Вона дозволяє позбутися всіх домішок та шкідливих елементів.

На сьогодні, цю систему очищування застосовують у земних регіонах, де спостерігається дефіцит чистої води. Жителі Мексики, Індії, Пакистану та інших країн завдячують цій системі доступом до чистої питної води.

Немає опису.

Майбутнє космічних технологій

Зараз ми стоїмо на початку нової ери бурхливого розвитку космічних технологій. Уже в нинішні часи готуються нові місії з висадки людини на Місяць та заснування постійних колоній на його поверхні. На черзі - подорож до Марсу.

Можна передбачити, що ці виклики принесуть людству багато нових технологій. В першу чергу, вони будуть стосуватися захисту людини від радіації, адаптації людського організму до умов зі зниженою гравітацією. Можна очікувати, що з’являться більш досконалі енергетичні технології, витривалі матеріали.

На правах реклами

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!