Цукрова кукурудза: вибір насіння та технології вирощування


В Україні вирощуються різні види кукурудзи і один з найпопулярніших – це цукрова.

Така рослина любить світло, проте серйозних і складних вимог для її вирощування не існує. Тож навіть новачок може взяти насіння цукрової кукурудзи і створити власну культуру.

Як вибрати ідеальний сорт цукрової кукурудзи 

Запропонована велика кількість різноманітних сортів. Треба розібратися в головних різновидах, щоб зрозуміти, на чому краще зупинитися. Наприклад, багато кому подобаються ультраранні гібриди, які всього за 65 днів дозволяють поласувати смачним цукровим качаном. Головне — під час пошуків не забувати, що чим скоріше проходить період вегетації, тим меншу кількість цукрів накопичує рослина, тому солодшими будуть ті качани, що дозрівали набагато довше. Але все залежить ще й від конкретного різновиду. 

Є окремі сорти, що дарують великі зерна, але у них завжди довша вегетація, яка проходить приблизно 74 дні. Качани виростають при такому періоді від 20 до 23 см, а чималі зерна розміщені в 16 рядів. Існують і варіанти з медовим смаком. Вони вважаються класичними, тож вибір дійсно доволі великий. 

Рекомендується звертати увагу на:

- період вегетації;

- розміри;

- форму;

- спосіб вирощування;

- умови догляду.

Запропоновані і різноманітні комбінації смаків в одному качані. Виробники створюють оригінальні смакові рецептори, надають нові нотки, але період вегетації значно довший, проте, якщо потрібно закрити сезон, то варто звернути увагу.

Головні умови вирощування

Щоб бути впевненим в якості культури, краще обирати перевірений інтернет-магазин, де встановлена вигідна ціна насіння цукрової кукурудзи. Для успішної вегетації треба надавати від 8 до 10 годин світлового дня. Важливо, щоб світло було насиченим, яскравим, оскільки саме на початку розвитку рослини утворюється листя, накопичуються органічні речовини. 

Гібриди і сорти кукурудзи за тривалістю зростання діляться на:

- ранньостиглі;

- середньоранні;

- середньостиглі;

- середньопізні;

- пізньостиглі.

Висаджують цукрову кукурудзу зазвичай рядами. Приблизно насіння розташовується на відстані 70 см. Посів професіонали рекомендують робити на 4-5 см, між рослинами в рядку краще дотримуватися приблизно 20-30 см. 

Земля під час посіву повинна бути прогріта. Мінімальний дозволений показник складає 12 градусів. Висівається кукурудза декількома методами: автоматично завдяки спеціальній сівалці або вручну. Недостатньо просто розмістити насіння, також потрібно додати ще й гербіцид одразу після висіву. Буває так, що він не спрацьовує, тому ще існує і страховий гербіцид, застосовують його, якщо на рослині є мінімум 5 листків.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!