У Франківську вперше здійснили протезування аорти


В Івано-Франківську в Центральній міській клінічній лікарні вперше на Прикарпатті провели операцію із протезування аорти.

43-річному чоловіку з вродженою вадою коарктації аорти здійснили протезування низхідного відділу аорти. Про це розповіли на facebook-сторінці медзакладу.

«Зазвичай з такими тяжкими вадами людина рідко доживає до цього віку, оскільки у неї страждає кровопостачання внутрішніх органів нижньої частини тіла. У пацієнта розвинулись колотералі, тобто додаткові судини дрібного розміру, які при коарктації аорти збільшуються до 1-1,5 см. Також була низька фракція викиду (десь 26% при нормі 55%). Після корекції коарктації аорти фракція виросла до 50%», - розповідає кардіохірург ЦМКЛ Тарас Гудзенко.

Операцію проводили в умовах штучного кровообігу на відкритому серці (верхню частину тіла живило серце, а нижню – штучний кровообіг).

Лікарі-перфузіологи ЦМКЛ зуміли збалансувати ці швидкості  та об’єми. Внаслідок цього мозок у пацієнта не постраждав та не розвинулась ниркова недостатність. Зараз пацієнт добре себе почуває, вже ходить і має збережену функцію нирок.

Незабаром йому проведуть другий етап операції - Росса, оскільки у пацієнта наявний також стеноз аортального клапана.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!