У криївку через криницю. Житель Верховини створив у своєму домі музей УПА


Іван Маківничук з Верховини, що на Івано-Франківщині, створив у підвалі свого столітнього будинку музей-криївку визвольних змагань УПА. Більшість експонатів збирав самотужки, деякі речі, документи та фотографії передали місцеві краєзнавці та учасники УПА.

Вхід у музей — через колодязь. Його придумали разом з науковцем Ярославом Зеленчуком.

Іван Маківничук зустрічає Суспільне у військовому одязі УПА поруч криниці. Щоб увійти, потрібно наче набрати води, тоді відкривається вхід у криївку.

"Відкриваємо вхід так, як колись воїни УПА робили, і зараз можемо спокійно пройти вниз і побачити нашу  криївку, яку ми зробили. Спочатку планував, щоб вхід був по мотузці, але важко було б зайти, тому зробили кладку", — каже Іван Маківничук.

Тут чоловік відтворив атмосферу, в якій жили повстанці, деякі експонати сам викупив, як-от автентичну зброю, а журнал допитів з КДБ та список  “неблагонадійних”, фотографії передав член ОУН-УПА Дмитро Сливчук.

"Давно в мене була така думка зробити музей-криївку про визвольні змагання у нашому районі, на теренах Жаб’євщини колишньої, Верховинщини теперішньої. Я розказую людям, що тут воювали в УПА не тільки з місцевого осередку, як-от Дмитро Білінчук на псевдо Хмара, були у лавах УПА й бійці зі Сходу України. Наприклад, Іван Кулик  — Сірий — народився на Донеччині. Він був офіцером Червоної армії, та коли потрапив у полон до німців, то бійці УПА визволили його і він залишився з ними", — розповідає Іван Маківничук.

У криївці також  показують патріотичні фільми, каже чоловік. З навчального року вчителі історії приходять сюди зі школярами, щоб побачити та почути про історію свого краю та країни.

Іван Маківничук продовжує шукати матеріали та світлини визвольних змагань, щоб поповнити експозицію музею.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!