У Запоріжжі з'явилася вулиця на честь сотенного УПА, Героя України Мирослава Симчича


У Запоріжжі вулицю Лізи Чайкіної перейменували на честь сотенного УПА, Героя України Мирослава Симчича з Прикарпаття

Таке рішення прийняли депутати Запорізької міської ради.

Як повідомив місцевий краєзнавець Роман Акбаш, Симчич має пряме відношення до Запоріжжя. Адже після звільнення з таборів він жив та працював у місті.

"Симчич має пряме відношення до Запоріжжя та Заводського району. Після звільнення він  жив та працював у Запоріжжі, на Павло-Кічкасі.  У західну частину Україну повертатися було заборонено. В нашому місті Симчич одружився з  Раїсою Мороз, робітницею металургійного заводу «Запоріжсталь». На останньому працював і сам Мирослав", - зазначає краєзнавець.

Мирослав Симчич - народився 5 січня 1923 року у селі Вижний Березів, а у віці 19 років вступив до лав ОУН.

Мирослав "Кривоніс" Симчич брав участь у багатьох успішних боях, та найвідомішим став бій за Космач у 1945 році, коли під його керівництвом українські повстанці знищили 386 енкаведистів.

У 1948 році військового заарештували. Спершу "присудили" 25 років, потім скоротили термін. Після повернення з російського заслання сотенному УПА заборонили повертатись на захід України – він жив у Запоріжжі, одружився, мав двох дітей.

Вдруге Симчича заарештували у 1968 році. Загалом він провів 32,5 роки у радянських концтаборах і вийшов на свободу лише в 1985 році.

У 2017 році Мирослава Симчича офіційно реабілітували. Минулого року він отримав звання Героя України з орденом "Золота зірка". "Кривоніс" також був кавалером орденів "Свободи" та "За заслуги", почесним громадянином Львова та Коломиї.

У жовтні 2022 року президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України.

18 січня 2023 Мирослав Симчич помер у віці 100 років.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!