Україна розглядає кілька бюджетних сценаріїв через затримку коштів від США. Деякі з них «неприємні»


Через затримку фінансової допомоги від Сполучених Штатів Україна почала розглядати альтернативні сценарії фінансування військових потреб.
Для цього існує не тільки «план Б», а і «план С», пише Громадське.

Про це народна депутатка і голова парламентського комітету з питань бюджету Роксолана Підласа розповіла в інтерв'ю для Financial Times.

За її словами, початковий «план А» полягав у тому, що допомога від США та ЄС почне надходити в січні, однак затримки змусили Київ розглядати нові сценарії.

Зокрема, український уряд веде переговори щодо підтримки з іншими країнами G7, особливо з Японією та Канадою. Крім того, в Україні можуть значно скоротити невійськові витрати та підвищити податки. Утім, голова бюджетного комітету визнає, що, «більшість цих адміністративних методів будуть неприємними».

«У нас не так багато варіантів», — каже Підласа і додає, що Україна докладає «максимальних дипломатичних зусиль», щоб отримати допомогу від США.

А що з коштами від США?

Сенатори-демократи відстоювали законопроєкт, який включає виділення Україні допомоги на 60 млрд доларів, 14,1 млрд доларів на безпекову допомогу Ізраїлю, 9,2 млрд доларів на гуманітарну допомогу та 4,8 млрд доларів на підтримку регіональних партнерів в Індійсько-Тихоокеанському регіоні.

Наразі цей законопроєкт уже схвалений у Сенаті — верхній палаті Конгресу США. Щоб він потрапив на підпис президенту Джо Байдену, документ ще має пройти нижню палату Конгресу — Палату представників.

Цей законопроєкт Сенату запропонували після того, як республіканці 7 лютого заблокували ширшу пропозицію, що містила допомогу Ізраїлю, Україні й Тайваню та водночас передбачала зміни в захисті американського кордону та міграційної політики. Документ був компромісом двох партій після місяців дискусій. Однак він майже одразу зіткнувся з різкою опозицією з боку республіканців у Палаті представників.

Республіканці Палати представників також пропонували власний пакет фінансування лише для Ізраїлю, без коштів для України та змін у політиці із захисту кордону. А втім, Палата представників не змогла ухвалити його.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!