Український бокс сьогодні: олімпійська перемога Хижняка


Головною подією серпня для українських вболівальників стала перемога Олександра Хижняка на олімпійському боксерському турнірі у Парижі. Полтавський спортсмен, який так прикро поступився у фіналі минулих ОІ, цього разу здобув омріяне золото.

Дуже цінне досягнення з урахуванням того, в якому стані перебуває український любительський бокс сьогодні.

У вазі до 80 кг суперниками Олександра стали:

  • 1/8. Ф. Акілов (Угорщина) 4:0;

  • 1/4. В. Де Соуза Перейра (Бразилія) 5:0;

  • 1/2. А. Лопес (Куба) 3:2;

  • фінал. Н. Оралбай (Казахстан) 3:2.

Наскільки серйозним був рівень опонентів, красномовно говорять їх досягнення. У півфіналі Хижняку протистояв дворазовий олімпійський чемпіон з Куби. Після першого раунду українець відчутно програвав за очками, але надалі йому вдалося переломити хід поєдинку. В любительському боксі сьогодні дуже багато залежить від об'єктивності суддів, яка не завжди на висоті, тож вболівальникам довелося похвилюватися.

Не менш складним виявився фінал проти спортсмена з Казахстану. Нурбек Оралбай є чинним чемпіоном світу. Олександр мінімально виграв перший раунд, але за підсумками другого рахунок повністю зрівнявся. Все вирішилося у заключній трихвилинці, яку українець провів дуже активно. У підсумку — перемога роздільним рішенням суддів. Таким чином, Олександр Хижняк став четвертим в історії незалежної України боксером, що вигравав Олімпійські ігри.

Новини ММА: Франсіс Нганну повертається

Доки Хижняк розмірковує, чи починати професійну кар'єру, про свій тимчасовий відхід з боксу оголосила людина, яка поки що провела в ньому лише 2 бої, причому зазнавши 2 поразок. Але які то були поєдинки! В них Франсіс Нганну, а мова саме про нього, зустрівся з топами важкої ваги Тайсоном Ф'юрі та Ентоні Джошуа. Не буде перебільшенням сказати, що до цих боїв була прикута увага всього боксерського світу.

Всім, хто регулярно читає новини ММА, ім'я Нганну добре відоме. Це справжня легенда змішаних єдиноборств, чемпіон UFC у важкій вазі. Після захисту титулу Франсіс призупинив кар'єру бійця в октагоні, вирішивши перекваліфікуватися в боксери. Його перший поєдинок на рингу проти Тайсона Ф'юрі у 2023 році багато хто вважав виставковим, але результат шокував спільноту. 37-річний франко-камерунець відправив непереможного на той момент чемпіона світу у нокдаун, поступившись лише за очками.

Бій з Ф'юрі одразу перетворив Нганну в одного з претендентів на титули, але казка завершилася вже в наступному бою. Цієї весни Ентоні Джошуа легко та невимушено нокаутував Френсіса у другому раунду. Чи здатен камерунець реально конкурувати з найкращими боксерами-важковаговиками, сказати важко. Для цього потрібні нові виступи, а згідно з останніми новинами ММА Нганну вирішив повернутися до «клітки». На 16 жовтня запланований його бій з чемпіоном Professional Fighters League Ренаном Феррейрою.

Автор sport.ua: Сергій Циба