Український суд виніс перший вирок за депортацію населення з Криму


Український суд ухвалив перший вирок за депортацію населення з тимчасово окупованого Криму - до 10 років позбавлення волі заочно засуджено «суддю», яка причетна до депортації кримчанина з території тимчасово окупованого півострова.

Про це повідомила у Телеграмі прокуратура АРК та м. Севастополь, передає Укрінформ.

Зазначається, що «суддю» визнано винною у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

У прокуратурі зазначили, що після окупації півострова «суддя» перейшла на службу до незаконно створених судових органів та обійняла керівну посаду «голови Армянського міського суду Республіки Крим».

Вона брала безпосередню участь в реалізації злочинної політики держави-окупанта, спрямованої на зміну демографічного складу населення у Криму.

«Суддя» достовірно знала, що з 2014 року жителі Криму мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вона ухвалила рішення про видворення громадянина України з території тимчасово окупованого півострова», - наголосили у прокуратурі.

Незаконне рішення було мотивоване нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням «правил перебування на території рф». Однак жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації рф в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені, підкреслили в прокуратурі.

«Тому зазначене є серйозним порушенням вимог ст. 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, що забороняє, незалежно від мотивів, здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території», - пояснюється в дописі.

Зазначається, що наразі ще три обвинувальні акти про аналогічні злочини розглядаються судами.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!