Україну запросять до НАТО без ПДЧ, але після виконання вимог – рішення саміту


Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

Як передає Укрінформ, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції у Вільнюсі після засідання Північноатлантичної ради на рівні глав держав та урядів.

"Ми підтвердили, що Україна стане членом НАТО, і погодились вилучити вимогу про План дій щодо членства. Це змінить шлях України до членства з двокрокового до однокрокового процесу. Ми також дали зрозуміти, що ми надамо запрошення Україні приєднатися до НАТО, коли союзники погодяться і будуть виконані умови", – сказав він.

За словами генсека, це рішення є одним з трьох компонентів, погоджених союзниками по НАТО "з метою наближення України ближче до НАТО".

Інший елемент – це "нова багаторічна програма підтримки для України, яка дозволить перейти з радянських до натовських стандартів тренування та доктрин, а також відбудувати сектор безпеки та оборони України, як і покрити критичні потреби у медичному забезпеченні, розмінування та постачання пального".

Столтенберг зазначив, що третім елементом є створення нової Ради Україна-НАТО, яку він назвав "форумом для кризових консультацій та ухвалення рішень", де "ми зустрічатимемось як рівні". Він додав, що у середу відбудеться інавгураційна зустріч Ради за участю Президента України Зеленського.

"Це сильний пакет для України та чіткий шлях у напрямку її членства у НАТО", - сказав генсек.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!