В чому різниця між гінекологом та гінекологом-ендокринологом


Коли йдеться про лікування жіночих захворювань, важливо не тільки швидко знайти гінеколога та пройти обстеження, але й зрозуміти, чи потрібен вам інший спеціаліст.

 Адже у приватних медичних центрах, крім власне гінеколога, приймає лікар гінеколог-ендокринолог в Києві

Ці спеціалізації у медицині відрізняються. Тож, ми звернулися до фахівців медичного центру “Омега-Київ”, щоб отримати розʼяснення стосовно цієї різниці. Отже, до якого лікаря вам потрібно звернутися?

Коли потрібна допомога гінеколога

Фахівець діагностує та лікує гінекологічні захворювання. А це доволі широкий спектр! Лікар проводить регулярний огляд пацієнток з метою профілактики жіночих захворювань та виявлення патологій, в тому числі доброякісних та злоякісних новоутворень репродуктивних органів. До нього звертаються за консультацією щодо методів контрацепції, під час планування та ведення вагітності, підготовки до пологів. 

За посиланням https://omegamc.ua/ua/ginekologiya.html перелічені симптоми, коли потрібно записатися до гінеколога. Зокрема, коли пацієнтка відчуває біль внизу живота та має нетипові виділення з піхви, виражені прояви ПМС, нерегулярний менструальний цикл, ущільнення в області молочних залоз тощо.

Основні ознаки гінекологічних патологій, які потребують термінового візиту до лікаря:

  • дискомфорт в інтимній зоні, свербіж, висип;
  • рясні болісні місячні;
  • вагінальна кровотеча;
  • дискомфорт під час сексу, наявність кровʼянистих виділень після акту;
  • діагностування статевої інфекції у партнера.

Звичайний прийом триває не більше пів години. Фахівець проводить огляд зовнішніх та внутрішніх статевих органів, використовуючи дзеркало, бере мазки, аналізи та ставить діагноз. 

Що лікує гінеколог-ендокринолог

У випадку, коли на репродуктивну систему жінки впливають ендокринні хвороби, потрібна консультація гінеколога-ендокринолога. Гінеколог-ендокринолог – це спеціаліст з лікування розладів ендокринної системи, яка відповідає за продукцію гормонів у жіночому організмі. Консультує пацієнток після настання клімактеричного періоду.

Тож записатися на прийом до нього варто, якщо пацієнтка має проблеми з гормональним фоном для діагностики та лікування гормонального дисбалансу. Йдеться про діабет, гіпотиреоз, гіпертиреоз та ніші. 

Фахівець призначає гормональні контрацептиви, допомагає жінкам, які мають важкі проблеми з репродуктивним здоровʼям на тлі ендокринних проблем, в тому числі пацієнткам з безпліддям та мастопатією.

Тож, ці дві медичні спеціальності близькі та вирішують однакові проблеми – повʼязані з жіночими статевими органами та хворобами репродуктивної системи. Проте гінеколог-ендокринолог має додаткову обізнаність в питаннях ендокринології, тож допомагає вилікувати жіночі хвороби, спричинені чи ускладнені гормональним дисбалансом.

На правах реклами

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!