В Івано-Франківській громаді розроблять Комплексний план просторового розвитку


В Івано-Франківську цього року розпочали підготовчий етап для розробки Комплексного плану просторового розвитку території громади.

Це важливий містобудівний документ, на підставі якого буде плануватись розвиток територіальної громади – включно з усіма селами, що входять до її складу.

У липні 2021 року, з набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», територіальні громади отримали право планувати майбутнє використання всієї своєї території (як у межах, так і за межами населених пунктів). Документація, яка допомагає їм це робити, називається «комплексний план просторового розвитку територіальної громади». Громади мають його розробити і затвердити до 1 січня 2025 року.

Його розробка починається, фактично, з завдання на розроблення. Формування завдання на розроблення комплексного плану відбувається, зокрема, шляхом проведення громадського обговорення. Саме таке обговорення відбулося на території палацу Потоцьких.

«Сьогодні проводимо стратегічну сесію-обговорення з залученням основних зацікавлених сторін у розвитку територіальної громади: мешканців, науковців, фахівців, представників громадських організацій, бізнесу, органів місцевого самоврядування, старост тощо. Щоб залучити їх до безпосереднього процесу просторового планування, дати можливість доповнити його своїм баченням, ідеями або ініціативами», – розповів заступник директора Департаменту містобудування та архітектури-начальник управління планування території та містобудівного кадастру Артур Прокіпчук.

Обговорення перспектив розвитку Івано-Франківської міської територіальної громади умовно розділили на три блоки напрямків:

- Мережа транспортних, пішохідних та велозв’язків Містоутворюючі фактори (розвиток науки та інновацій на базі ВНЗ, індустріальні парки тощо)

- Розвиток міні-агломерацій на базі сіл громади, їх рекреаційних зон, розвиток комфортного проживання в садибній забудові у селах громади

- Напрацювання громадського обговорення будуть враховані при формуванні завдання на розроблення комплексного плану.

Замовником його розробки є Департамент містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради. 

«Паралельно з цим, розробляється і затверджується містобудівна документація сільських громад. Фактично, вона оновлюється і приводиться до реальної відповідності, адже переважна кількість генпланів приєднаних сіл потребує коригування. В 2021 році Івано-Франківська міська рада затвердила зміни до генерального плану села Радча. На жаль, повномасштабне російське вторгнення вплинуло на проведення та графіки виконання цих робіт. Попри це, в 2023 році вдалося провести громадськi обговорення щодо розроблення генеральних планiв сiл Браткiвцi, Березiвка, Тисменичани, Камiнне. Генплани розробляються з урахуванням пропозицій усіх мешканців», – розповів директор Департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради Орест Кошик

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!