В Калуші батьки випускників ліцею вимагали створити ще один п’ятий клас


10 червня 19 батьків випускників Калуської початкової школи № 11 вимагали у міській раді створити ще один п'ятий клас у ліцеї імені Дмитра Бахматюка.

Заклад розташований у тому ж приміщенні, що і школа, однак є іншою юридичною особою, відтак на вступ до нього проводили конкурс, який пройшли не всі учні, пише Суспільне Карпати.

Син Іванни Кравченко закінчив четвертий клас школи № 11 у Калуші. На цій же території розташований ліцей, у якому, як планували батьки, хлопець мав продовжити навчання.

Жінка розповідає, що дитина живе поблизу цих навчальних закладів, одначе потрапити у ліцей за місцем проживання школяр не зміг, адже цієї адреси немає у списку тих, які визначив виконком міськради. Тому учень складав вступні іспити та за результатами конкурсу не потрапив до навчального закладу.

"Відповідно до прописки ми потрапляємо в 11-ту школу і відповідно до прописки тієї ж ми не потрапляємо до ліцею. Діти відносно з високим рівнем знань, — мовить Іванна Кравченко. — Різні діти з різними прописками потрапили, а наші, з відповідним рівнем знань і приближеними районами до гімназії не потрапляють у навчальний заклад".

Син Романа Зборовського також закінчив 11-ту школу та за результатами вступних іспитів не пройшов до ліцею імені Дмитра Бахматюка.

"У нас дитина сильніша у математиці, і я думав, що у протоколі буде вищий бал з цього предмета, а вийшло, що більше балів набрав з української мови. Я думаю, що це все — хвилювання дитини, — говорить Роман Зборовський. — У мене двоє дітей навчалися у цій школі — вона для нас уже така рідна. Після закінчення 11-ї школи дитина вступила у польський навчальний заклад і знання, які вона отримала у цій школі, їй допомогли".

З вимогою створити ще один 5 клас, у якому змогли б навчатися і їхні діти, батьки прийшли до Калуської міської ради.

"Виходить ті 1-4 класи навчаються, а потім ви їх викидаєте на вулицю і кажете: "Йдіть собі у вільне плавання і робіть, що хочете", — звертається калушанин Андрій Гасяк.

За словами заступниці міського голови Калуша Надії Гуш, це — два різні заклади, які розташовані в одному приміщенні: "Є дві різні юридичні особи – Калуська початкова школа № 11 і ліцей Бахматюка. Вони ведуть повністю окрему діяльність, де є і там, і там окремий керівник. На жаль, побутує в місті така думка, що наші діти йдуть в 11-ту школу, відповідно, вони навчатимуться у ліцеї Бахматюка. Так воно не є — це два різні заклади".

У ліцеї імені Дмитра Бахматюка навчаються учні 5-11 класів. За словами директорки закладу Оксани Табачук, цьогоріч планували сформувати два класи із 60 дітей, однак отримали більше заяв, тому провели конкурс на вступ до ліцею у формі іспитів з української мови та математики.

"Цього року вступило в дію нове освітнє законодавство – ЗУ "Про повну загальну середню освіту, — пояснює директорка Калуського ліцею ім. Дмитра Бахматюка Оксана Табачук. — Стаття 9 пункт 2 цього закону говорить нам про те, що обов’язково зараховуватися мають ті, хто проживають у мікрорайоні на території обслуговування, ті, які є рідними братами і сестрами наших учнів, і ті, які є дітьми педагогічних працівників. У нас таких дітей набралося 20".

На зборах батьки написали звернення до міського голови з проханням дозволити набрати учнів на ще один п’ятий клас ліцею.

Одначе, за словами директорки закладу, вільних приміщень у ліцеї немає: "Щодо приміщення, то ми небезрозмірні. Це нам треба зараз добре сідати із заступниками і думати, бо такого випадку ще не було, аби в нас було 19 класів".

Як повідомила Суспільному Карпати Оксана Табачук приблизно о 17-й годині, у закладі вирішили створити ще один п’ятий клас. Однак 12 учнів, які подали заяви на вступ у ліцей, не увійшли до цього списку. Їхнім батькам директорка радить звертатися у школи за місцем проживання.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!