В мережі розганяють фейк про затор з авто на шляху до Буковелю


Днями в мережі активно почали поширювати відео з начебто величезною чергою автомобілів, які прямують на відпочинок до Буковеля.

Як зʼясували журналісти видання По той бік новин, відео дійсно зроблене на дорозі до курорту «Буковель», але, найімовірніше, воно 2021 року, а не 2023. Тож журналісти навели кілька доказів. 

Встановити автора і першу публікацію цього відео не вдалося. Якість, на жаль, не дозволяє програмним алгоритмам розпізнати чітко фрагменти та виконати пошук у мережі. 

Втім, читачі в коментарях підказали, що вперше це відео було опубліковане 2 грудня в тік-тоці користувачкою на ім'я zozuliaksenya. Вона стверджує, що відео знімала вона ще в 2021 році. 

Масово поширюватися відео почало в другій половині дня 03.12.2023. Одним із перших його опублікував журналіст Костянтин Андріюк. Усвідомивши недостовірність відео, з facebook він публікацію видалив, але в telegram вона лишається досі. 

Під емоційними заголовками Відео також поширили деякі медіа. 

«На шляху до курорту на заході країни Буковеля помітили величезну чергу з автомобілів. Українці у соцмережах пропонують Територіальному центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) навідатись туди», - написали на сайті «Апостроф». 

Не оминула матеріал і горезвісна «Труха». Під публікацією уже набігло майже 800.000 переглядів та понад 1000 коментарів. 

То чому ж відео, яке активно поширюють є насправді старе. Під час перегляду відео, перше на що звернули увагу журналісти, це бігборди. На 3-тій секунді помітно бігборд з текстом «Поповнюйте Scipass online» зі згадуванням додатку «Bukovel 24». Додаток був розроблений у 2019, тому цілком доречно було його рекламувати в 2020 році. Подібну рекламу додатку за 2023 знайти не вдалося.

На 26 секунді можна побачити на одній ділянці дороги три однакових стенди з пропозицією бронювання будинків зі знижкою до 30%. На сторінці курорту видно, що актуальною ця реклама була для сезону 2020-2021. Сторінка сайту з цією програмою лояльности стала неактивною після травня 2022 року. Переконатися в цьому журналістам допоміг ресурс – https://cachedview.com/. Дуже сумнівно, що неактуальна реклама висітиме на бігбордах два роки. Ще і в такому дорогому місці. Окрім того, офіційний сайт курорту нічого не повідомляє про цьогорічні акції. 

Затор із автомобілів вписується в події початку січня 2021 року, коли через локдаун на дорозі до курорту дійсно утворилася черга. Тогочасні світлини публікував журналіст Ярослав Іваночко – https://bit.ly/47HLJyw. Атмосфера дуже схожа. 

Також журналісти виданням зауважують, що цьогорічний сезон розпочався 2 грудня, і сумнівно, щоб в наступний день після відкриття одразу хлинула така кількість людей. Онлайн відеоспостереження курорту також доводить, що напливу людей немає – https://bukovel.com/cams.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!