В Україну прибули снаряди, на які задонатили 70 000 словаків


Україна отримала артилерійські боєприпаси на суму 4 млн євро. Ці гроші зібрали громадяни Словаччини, які хотіли долучитися до «чеської ініціативи» із закупівлі снарядів, оскільки офіційна Братислава відмовилася від цього.

Про це повідомляє словацьке видання Noviny, передає Громадське.

Снаряди привезли до України 6 вантажівками. Раніше повідомляли, що на ці 4 млн євро, які 70 тисяч словацьких громадян зібрали за 3 тижні, вдасться купити 2692 снаряди.

«Ми пожертвували більше на душу населення, ніж Канада, ніж Ісландія, ніж Словенія. Світова преса звернула увагу на збір боєприпасів, коли він тільки розпочався. Після оголошення про те, що за три тижні було зібрано 4 млн, українські захисники подякували словакам», — розповів один ініціаторів збору коштів серед словаків Федор Блащак.

Він також заявив, що наразі із зібраних 4,5 мільйона євро використали 4 мільйони. Ще 500 тисяч будуть використані найближчим часом — за ці гроші до кінця року планують закупити гранати для гранатометів.

Цей збір почався ще у травні. Таку акцію запустили словацькі громадські організації Mier Ukrajine, Darček pre Putina, Donio та All4Ukraine. На сайті збору коштів зазначали, що словаки, які не згодні з позицією уряду, вирішили самостійно долучитися до ініціативи.

До такої акції долучився і колишній міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок, який нещодавно програв на президентських виборах проросійському політику Петеру Пеллегріні.

Водночас прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо вважав, що 4 мільйони євро, які словаки зібрали на закупівлю боєприпасів для України, усе одно «не змінять ситуації», і використав чеське порівняння, що означає «пукнути в дерево».

Однак активісти наголосили, що основною метою було символічне приєднання Словаччини до «чеської ініціативи» — і цього вони досягнули.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!