В "Укренерго" пояснили, чи справді Україна припинила експорт електроенергії


Уже понад місяць триває період постійного дефіциту потужності в енергосистемі, тож Україна не експортує електроенергію. У соціальних мережах показують фізичні перетоки електроенергії з України, однак це не є експортом.

Про це повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтервʼю hromadske.

«Я хочу підкреслити важливий момент, бо навколо цього питання багато спекуляцій. Я з великим подивом читаю дописи в соцмережах, в яких показують фізичні перетоки електроенергії з України, відображені на сайті ENTSO-E, і стверджують, що нібито це експорт», — каже посадовець.

Кудрицький пояснює: насправді це транзитні фізичні перетоки. Наприклад, Румунія може транспортувати електроенергію через Україну до Угорщини через слабкі зв’язки у своїй енергосистемі. Це означає, що електроенергія заходить в Україну і виходить, не залишаючись у нас. Україна нічого не експортує і нічого не втрачає.

«Деякі люди бачать, умовно, 100 МВт на кордоні між Україною та Угорщиною — і помилково чи свідомо пишуть: “Значить, Україна експортує. Нас дурять. Нам вимикають світло, а самі продають електроенергію за кордон”. Це не так. У цьому разі ми просто транзитом передаємо електроенергію, не використовуючи власні ресурси. Це не наш експорт», — уточнив очільник «Укренерго».

Щоб переконатися, що експорт нульовий, можна подивитися спеціальну вкладку Scheduled Commercial Exchanges на сайті ENTSO-E, де відображаються торгові операції. Там видно, що з України до Європи нічого не надходить, а натомість Європа експортує електроенергію до України.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!