Вчителі Долинської ТГ недоотримують зарплат. Готові страйкувати


Вчителі Долинської ТГ готові страйкувати, якщо їм не будуть вчасно виплачувати зарплату. Наразі вони отримали 60 % окладу за лютий.

Така ситуація виникла тому, що громада недоотримала 35 мільйонів гривень освітньої субвенції, розповіла заступниця голови Долинської ТГ з гуманітарних питань Алла Шевченко, пише Суспільне Карпати.

Лілія Кондрин викладає українську мову і літературу в Долинському науковому ліцеї-інтернаті. Дистанційне навчання проводить на власному ноутбуці. Якщо зарплату затримуватимуть і надалі — уроки не проводитиме. Каже, страйкуватиме не тільки вона, а й колеги.

"Ми хочемо достукатися до тих можновладців, які допустили помилку — щоб вони це все обдумали і зробили так, аби ми не страждали тому, що ми, вчительство, не маємо наміру чекати, — говорить Лілія Кондрин. — Ми ставимо свої вимоги: якщо нам не оплатять ті 40% за лютий і за березень, ми припиняємо навчання в синхронному і асинхронному режимах. Так, страждатимуть діти, але страждатимуть і вчителі."

Вчителька зарубіжної літератури Ольга Зеленяк працює у ліцеї-інтернаті 25 років. Розповідає, що раніше проблем із виплатою заробітної плати не було.

"Із початку календарного року, зарплату нам виплачують із затриманням. За лютий ми отримали тільки 60 %. Нас позбавили авансів, бо ми не отримали ще 40% зарплати за лютий. Сума, яка була — така і є, просто її не виплачують вчасно, тобто порушують наші права", — розповідає Ольга Зеленяк.

16-го березня під час бюджетної комісії, депутати міської ради вирішили, як виплатити вчителям ще 40 % заробітної плати за лютий, розповідає заступниця голови Долинської територіальної громади Алла Шевченко. Проте надалі, за її словами, грошей на зарплати не вистачитиме. На запит, чому громада недоотримала субвенцію, Міністерство фінансів відповіло, що при розрахунку застосували нові коефіцієнти.

"На цьому етапі новий формульний розрахунок не затверджений, оскільки не оприлюднено жодної постанови. Згідно із новим потенційним розрахунком нам нараховано 154 мільйони, — каже Алла Шевченко. — За формульним розрахунком, який діє станом на сьогоднішній день, тобто той, що затверджений постановою, нам би мали нарахувати близько 189 мільйонів 600 тисяч. Це значна різниця."

Представниця управління Івано-Франківського регіонального офісу "U-LEAD з Європою" Оксана Швець каже, що формула нарахування освітньої субвенції змінилася, проте неофіційно. Вона також додає, що зараз Міністерство освіти працює над фактичним підтвердженням цих змін.

"Якщо фактична наповнюваність класів буде нижча від тієї, якою розрахували розрахункову наповнюваність у формулі, то звичайно, грошей не вистачатиме. Є ще один момент дуже важливий – якщо навіть розрахункова наповнюваність буде відповідати фактичній, але педагогічні ставки направду будуть зашкалювати. Тому, якщо у вас передбачається залишок, а педагогічних ставок забагато, то, відповідно, вони будуть з’їдати всі ці кошти освітньої субвенції."

Наразі Долинська громада готує позов до суду на Міністерство щодо цієї ситуації.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!