Вдогін за громадськістю. Уряд зупинив транзит російських вантажівок через Україну


Кабінет міністрів ухвалив рішення про тимчасове припинення транзитних переміщень вантажних автомобілів з Росії територією України.

Як повідомили у прес-службі Кабміну, відповідне протокольне рішення ухвалили на урядовій нараді 15 лютого, пише Радіо свобода.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив, що у зв’язку з тим, що Росія в односторонньому порядку «здійснила порушення правил і процедур Світової організації торгівлі та в односторонньому порядку зупинила переміщення українських вантажних автотранспортних засобів територією Росії», Міністерство закордонних справ України направило Москві ноту з вимогою пояснення таких дій.

«До моменту отримання пояснень і вирішення даного спору Україна тимчасово призупиняє дію транзитних дозволів, виданих для вантажних автомобілів з реєстрацією в Російській Федерації, що тягне за собою тимчасове припинення транзитних перевезень вантажними автомобілями РФ територією України», – заявив Яценюк.

Як відомо, 11 лютого в Україні активісти почали блокувати транзит російських товарів через українську територію. Громадськість закликала владу України офіційно заборонити такий транзит.

Рух вантажних транспортних засобів, зареєстрованих в Україні, на території Росії призупинили 14 лютого у відповідь на блокування російських фур активістами в Україні.