Вступ до вишів у 2025 році: як відбуватиметься НМТ та чи буде ДПА


Група народних депутатів внесла на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо вступної кампанії до вишів у 2025 році.

У Центрі спільних дій зазначають, що поки ці зміни перебувають на розгляді комітеті Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, тобто ще не діють. Вони наберуть чинності після того, як їх підтримає парламент та підпише президент. 

Згідно з проєктом закону, у 2025 році абітурієнти повинні будуть обов'язково скласти тестування з української мови, математики та історії України. На вибір пропонуються іноземна мова, біологія, географія, фізика, хімія та українська література.

Крім того, учні, які у 2025 році закінчують 4, 9 та 11 класи звільняються від державної підсумкової атестації.

Іспит НМТ відбуватиметься в один день, пояснює Оксана Заболотна, керівниця напряму аналізу та моніторингу рішень Центру спільних дій. На її думку, завдяки цьому організаторам буде легше забезпечити безпеку учасників процесу.

За словами юристки, запропоновані зміни допоможуть дітям, що знаходяться за кордоном, зберегти звʼязки з Україною. "Можливість складати НМТ за кордоном стимулюватиме українських дітей, які зараз перебувають в інших країнах, продовжувати навчання в українських школах. Це допоможе зберегти людський потенціал держави", – підкреслює аналітикиня.

Нагадаємо, що під час воєнного стану до закону про вищу освіту щороку вносяться зміни щодо особливого порядку прийому на навчання у заклади вищої освіти, зокрема впровадження НМТ замість ЗНО.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!