Як на Прикарпатті пілот винищувача мало не сів на дорогу у перший бойовий виліт (ВІДЕО)


Пілот однієї із бригад тактичної авіації Андрій розповів про свій перший бойовий виліт 24 лютого під час якого мало не сів на дорогу в Івано-Франківській області.

Про це йдеться в інтерв'ю Армія TV.

За словами льотчика, 24 лютого 2022 вони отримали команду "Повітря". Андрій одразу вирулив на злітну смугу.

"На вирулюванні, коли збільшив оберти двигуна, побачив, як по аеродрому почали приходити крилаті ракети - "Іскандери", "Калібри", різні. Побачив, як воно почалося зриватися. Чесно, це було дуже страшно. Після того, як я злетів, мій побратим вирулював. А в третього, який був з нами у черговій ланці, влучила крилата ракета", - ділиться військовий.

Андрій додає, що після злету він помітив над собою ще ракети. Доповів про це "землі". З командного пункту він отримав наказ на їх знищення.

"На жаль, я тоді не зміг їх перехопити, тому що вони були дуже високо. Я піднявся дуже високо, але це не допомогло. Далі захопився тим, що намагався їх знищити. Навігатор не працював і я не знав, де знаходжуся", - розповідає пілот.

Військовий припускає, що тоді росіяни знищили радіолокаційні станції. Тому жоден із командних пунктів не знав, де знаходиться Андрій - на всі його запити там відповідали, що його не спостерігають. 

"Я й приблизно не знав, де знаходжуся", - каже Андрій.

Втім, у певний момент запрацював навігатор - це сталося біля Одеси. Пілот взяв приблизний курс у центр країни. Далі він за часом польоту прорахував курс на Івано-Франківську.

Вже за кількадесят кілометрів від Франківська він кілька разів запросив "землю", чи його спостерігають. На що отримав негативні відповіді. Тож Андрій прийняв рішення сідати на дорогу.

"Прийняв рішення, буду сідати на дорогу. Нічого нового, таке ми виконували й до війни. Спустився під хмари, тоді ще була ніч. Вибрав ділянку дороги - побачив, що підсвічується ліхтарями. Вона більш менш рівна була. Буду сюди сідати. Потім піднявся у верх. Але додумався до однієї штуки - ввімкнув певний режим у літаку і мене побачили", - говорить Андрій.

Виявилося, що він у 40 кілометрів від Франківська. Він долетів до міста, використав все паливо і сів.

Детальніше у відео:

 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!