Як у Франківську безплатно протезують військових та цивільних (ВІДЕО)


З початку повномасштабної війни близько 50 тисяч українців втратили руки чи ноги. Таку статистику наводять аналітики німецької компанії Otto-bock, яка є найбільшим у світі виробником протезів.

Отримати протези в Україні зараз цілком безоплатно можуть і військовики, і цивільні. У рамках спеціальної державної програми. Які документи потрібно мати? Скільки це забирає часу? Деталі розповіли Подробиці.

У спортзал при центрі фізичної та реабілітаційної медицини в Івано-Франківську - Емін навідується щодня вже кілька місяців поспіль. Під пильним наглядом медиків боєць відновлюється після важкого поранення та готується до протезування.

Еміну тридцять дев'ять. Він з Маріуполя. Останні кілька років жив і працював в Одесі. Розповідає: пішов добровольцем. Служив на Запорізькому напрямку - командиром бойової машини. Під мінометний обстріл потрапив торік.

"В цей день були передчуття погані. Думав в цей момент, коли вже їхали з Оріхова і я думав, тільки аби не втратити руку, ногу. Завжди такі думки є, ти якби із життям попрощався, але саме страшне напевно не померти, а втратити кінцівки і не ходити", - каже Емін.

І той страх бійця - справдився. Вибухом йому відірвало ногу. Зізнається: у той момент думав, що життя - закінчилося.

"Я вам скажу такий момент, коли мене погрузили в пікап. Ногу намотало, вона висіла на рюкзаку. А автомат він був в мене внизу пікапа. І якщо б дотягнувся до автомата, я б застрелився. Це такий момент переломний. Я просто не дотягнувся до автомата", - ділиться військовослужбовець.

Що втрата ноги - не вирок, Еміну допомогли усвідомити медики.

"Я навіть не знав, що є протезування насправді. Я не знав цього. І почав шукати", - додає Емін.

Всі організаційні і фінансові клопоти, а також подальше обслуговування протезів - повністю бере на себе держава, пояснюють в профільному департаменті. І скористатися цією державною програмою можуть як військові, так і цивільні. Військовим достатньо - надати документ про обставини отримання травми від командира частини та довідку ВЛК.

"Якщо військовий знаходиться в медичному закладі, вони можуть звернутися до соціального помічника. Якщо таких соціальних працівників немає у закладі, то звернутися до лікуючого лікаря або завідуючого відділом - вони запросять спеціаліста з фонду захисту осіб з інвалідністю територіального і така людина допоможе із оформленням документів", - розповідає Володимир Дзьомбак, директор департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОВА.

В Україні наразі достатньо протезних підприємств. Військові мають право самі обрати виробника. Передбачений законом і чіткий термін на виготовлення протеза - протягом сорока п'яти днів від подачі заявки.

"У нас є такі буклети, в цьому буклеті є кюар-код за ним пацієнт переходить і бачить всю інформацію про протезування в Україні, яке воно можливе. Що у нас є близько 80 підприємств, і він може протезуватися на будь-якому безкоштовно", - каже Катерина Загородня, завідувач відділення центру фізичної та реабілітаційної медицини КНП "Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради".

"Приходили реабілітологи, і пояснювали, що є протезні компанії, заходиш на сайт - і їх там дуже багато. І ти вибираєш, хто буде тебе протезувати. Ти сам дивишся і вибираєш компанію", - пояснює Емін.

З виробником Емін ще не визначився. Каже: поки приглядається та збирає відгуки.

"Ти спілкуєшся з хлопцями - в того такий протез, в того такий - і люди знають як відносяться до людей з протезування, зробили і не залишили, щось не підійшло переробили такі моменти дуже важливі", - додає Емін.

Тим часом Максим із Житомирщини вже звикає до протеза. Його встановили кілька днів тому. Вже навіть встиг пройтися містом. Ногу боєць втратив торік на фронті, коли підірвався на ворожій міні.

"Навіть не було думки, що немає кінцівки", - каже  військовослужбовець Максим.

Військовий каже: виробника обирав швидко …за відгуками побратимів. Головна вимога була - аби він міг вільно ходити.

"Ходити перш за все. Досяг. Хожу сам без паличок. По вулиці можу пройти велику дистанцію", - ділиться Максим.

Цілі в кожного пацієнта різні - кажуть медики. Хтось мріє просто вільно ходити чи водити автівку. А хтось хоче працювати будівельником чи повернутися до війська. Тож підбирають для кожного бійця індивідуально функціонал протеза.

"Хлопці, які є військовими, вони мають право отримати протез найвищої функціонального класу. Протез може бути його прописаний, то цей протез вони і отримають. Всі деталі з яких складається протез, вони всі виробляються закордоном", - пояснює Катерина Загородня.

"Виробляється індивідуально, відповідно до потреб кожної людини. І якщо говорити за суми, то у нас виготовлялися протези вартістю до мільйона", - додає Володимир Дзьомбак.

За минулий рік лише на Прикарпатті протезами забезпечили майже сотню військових. Троє із них - повернулися на службу.

 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!