Як зупинити деревопад в Івано-Франківську?


В Івано-Франківську у зв’язку з частими проливними дощами та буревіями продовжують падати старі дерева.

Як зазначає директор департаменту комунального господарства, транспорту та зв’язку міста Івано-Франківська у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо», такі ситуації трапляються не часто.

«За останні дні нам відомий один випадок, де впало дерево на вулиці Манюха. Наші люди обстежили цю територію та вирішили проблему. Більше скарг на такі випадки не поступало», - говорить Михайло Смушак.

Очевидно, що для того, щоб уникнути таких ситуацій потрібно зрізати старі дерева.

Як зазначає пан Смушак, департаментом комунального господарства передбачені кошти на зрізку старих дерев і наразі на це проведений тендер. Згідно умов тендеру на даний час в Івано-Франківську підлягають зрізанню понад 170 дерев.

«Зараз «Зелене господарство» займається зрізкою дерев, які цього потребують. Є дуже багато людей, які звертаються просто так, щоб їм позрізали дерева, тому що вони їм заважають. В такому випадку приїжджає спеціально створена комісія, фахівці обстежують дерево, визначають чи дійсно його потрібно зрізати, чи ні. Якщо потрібно, то таке дерево включається в список акту на зрізання дерев», - повідомляє Михайло Володимирович.

Як пояснює пан Смушак, відповідальними за утримання дерев є балансоутримуючі території, або власники території, на яких ці дерева ростуть. Тобто є чітке визначення того, яка комунальна організація, фізична чи юридична особа повинна відповідати за належне утримання дерев на своїй території.

«Якщо це приватна земельна ділянка, то відповідає за утримання всіх наявних там дерев та фізична чи юридична особа, на ділянці якої ростуть дані дерева. І у випадку, якщо таке дерево впало і пошкодило чиєсь майно, то відповідатиме ця ж фізична чи юридична особа. А якщо таке дерево знаходиться в парку, наприклад парк Шевченка, то балансоутримуючою територією є їхня комунальна організація, яка і відповідає за утримання цих дерев», - розповідає Михайло Смушак.

До теми: В Івано-Франківську ще одна автівка постраждала від дерева

Щоб зберегти життя, франківчанам треба скаржитись?