Які професії мають найменший і найбільший попит серед роботодавців Прикарпаття


Юристи, економісти, касири банку й інженери мають найменший попит серед роботодавців Івано-Франківщини.

 Про це кореспондентам Суспільного Карпати розповів директор обласного центру зайнятості Василь Цимбалюк.

Франківець Остап Мельник закінчив 11 клас. Хлопець каже, що з майбутньою професією визначився ще у дитинстві – хоче стати юристом.

"Мені дуже подобається ця професія. У ній треба мати багато творчого потенціалу. Тут є можливість завжди навчатися. Я розумію, що я "палаю" цією професією, я дуже хочу цим займатися", – говорить Остап Мельник.

Вакансії для юристів роботодавці в обласному центрі зайнятості пропонують нечасто. Окрім того, найменший попит мають економісти, касири в банку, інженери і техніки, каже директор центру Василь Цимбалюк.

Водночас спеціальність "Право" є однією із найпопулярніших серед вступників до Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, розповіла проректорка з науково-педагогічної роботи закладу Галина Михайлишин. Крім того, за її словами, під час вступних кампаній впродовж останніх трьох років найбільше абітурієнтів обирали факультет іноземних мов, ІТ-спеціальності, журналістику, психологію, маркетинг. Навчання на деяких із цих спеціальностей є найдорожчим в університеті.

"Іноземні мови – найдорожча освітня програма, особливо, англійська мова. Потім юристи, міжнародні відносини, журналісти. Там трохи нижча оплата, але, порівняно з іншими, це – високий рівень, – говорить Галина Михайлишин. – На кожній освітній програмі і на кожній спеціальності по-різному спостерігається працевлаштування. Десь орієнтовно 50 % мають працевлаштування, хоча не з усіх спеціальностей".

Кар’єрна консультантка Тетяна Пашкіна розповідає, що затребувані професії, як і вимоги до них, часто змінюються. Тому, аби мати попит серед роботодавців, потрібно бути готовим до постійного навчання та перекваліфікації.

"Той час, коли один диплом гарантував одну роботу на все життя, на жаль, уже закінчився. Що креативніша професія, що більше творчих підходів вона вимагає, що більше вона є на стику декількох наук або великих фахів, то більше є шансів, що нас роботи не замінять. Бо все, що є рутинним, швидко автоматизованим, монотонним, швидко діджиталізованим, то воно буде діджиталізованим. І та професія, яка сьогодні здавалася досить прийнятною і людською, може вже за кілька років піти з ринку праці як така", – сказала кар'єрна консультантка.

За словами Тетяни Пашкіної, серед фахівців з вищою освітою найбільший попит у роботодавців в Україні мають ІТ-спеціалісти, медики, логісти.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!