Янукович розпалюватиме громадянську війну в Севастополі - політолог


Загострення конфлікту у Криму продовжиться, оскільки Кремль визнає діючим президентом України Віктора Януковича.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів політолог Андрій Окара.

"Судячи з того, що військові взяли під контроль аеропорт Бельбек. То сьогодні найбільша інтрига буде по лінії Ростов-на-Дону тире Севастополь. Янукович і ті хто з ним пішли на громадянську війну в Україні. Мабуть, будуть розпалювати громадянську війну і у Севастополі", - розповів політолог.

Окара зазначає, що для врегулювання ситуації необхідні переговори у форматі трьох сторін.

"Процес вирішення конфлікту ускладнює те, що Кремль визнає Януковича діючим президентом. Якщо Кремль так рахує, тоді буде загострення конфлікту. Діючій українській владі необхідно терміново вимагати переговори у форматі Росія-Великобританія-Америка-Україна, як учасників Будапештського меморандуму 1994-го року. Це потрібно робити прямо зараз. Усних підтверджень проте, що ці три країни підтверджують умови будапештського меморандуму. Цього виявилось мало. Також необхідно скликання асамблеї ООН", - додав він.

Нагадаємо, 27 лютого Верховна Рада Криму на позачерговому засіданні ухвалила рішення про проведення 25 травня всекримського референдуму. Питання, яке на нього винесено: "Автономна республіка Крим володіє державною самостійністю і входить до складу України на основі договорів і угод" (так або ні).

Президія Ради Криму розраховує за підсумками референдуму розширити повноваження автономії і зміцнити зв'язки з Росією. Крім того, Рада Криму відправив уряд Криму на чолі з прем'єр-міністром Анатолієм Могильовим у відставку. Новим прем'єром Криму призначений депутат Верховної Ради Криму, лідер партії "Руська єдність" Сергій Аксьонов.

За його словами, він має намір підкорятися Віктору Януковичу як президенту України, незважаючи на те, що Верховна Рада України відсторонила Януковича від виконання цих обов'язків. У ніч на 27 лютого будівлю парламенту і уряду Криму захопили озброєні люди. Над будівлями були підняті російські прапори.