За ніч Майдан обріс організацією і барикадами


Журналіст «Коментарів» провів ніч на бунтівному Майдані і в його околицях, спостерігаючи за тим, як самоорганізовується український протест

Близько півночі на Банковій панувало пожвавлення: злощасний бульдозер відвезли на штрафмайданчик, нервові комунальники прибирали територію. Звідки будівельна техніка взялася на Банковій, точно невідомо. Як удалося дізнатися журналістові «Коментарів», бульдозер перебуває в комунальній власності й стояв на Майдані Незалежності, де міська влада обладнувала каток і новорічну ялинку, що стала у результаті ялинкою розбрату. Але вранці 1 грудня «революційну» техніку вкрали невідомі, пригнали на Банкову – ну, а що було далі, і так уже добре відомо.

Мітингуючих під АП до півночі залишилося небагато – лише кілька десятків. Лави «Беркута» теж порідшали – в оточенні стояв лише один ланцюжок, але за ним виднілося ще близько 20 автобусів, у яких могли бути правоохоронці. Агресії у захисників АП зменшилося – принаймні, журналіста «Коментарів» всередину оточення пропустили. Втім, пройти безпосередньо до будівлі не вдалося: охорона біля огорожі АП була настроєна менш доброзичливо і чужаків випроваджувала в досить грубій формі.

Тим часом на Майдані продовжувалася підготовка до нічного стояння. «Ялинку розбрату» символічно розібрали на барикади – а головні точки опору на підходах до табору мітингуючих до ночі помітно посилилися. То біля однієї, то біля іншої періодично виникало сум´яття, захисники Майдану масово кидалися до місця подій, але, на щастя, всі тривоги виявилися хибними. При цьому жодна з барикад без нагляду не залишалась на жодну хвилину: люди розуміли, що штурм міг початися з кількох боків відразу.

На людину з камерою деякі учасники оборони Майдану реагують нервово. Проте всі конфлікти поки що вдається розв’язати на місці. При цьому не можна не відзначити, що провокатори і спецназ помітно прорідили лави журналістів, що фіксували події на фото- і відеокамери, – прицільна «зачистка» ЗМІ під Банковою вибила з робочого стану відразу кілька десятків знімаючих журналістів. Що, втім, абсолютно не означає, що у годину «Ч» вони на місці подій не з´являться.

Періодично в загальній масі людей зустрічаються п´яні й неадекватні персонажі. Але їх по можливості виловлюють і оперативно виводять за межі забарикадованого Майдану.

Варто відзначити, що хоча організація у мітингарів у деяких моментах кульгає, але вона є, причому побудована цілком грамотно, без хаосу. Кожен більш-менш знає, що робити в тій або іншій ситуації, між різними ключовими точками: барикади, сцена, будівлі. Настрій у людей бойовий, і це вже не безпечні студенти. Мітингарі озброюються, хто чим може – палицями, дубинками, цеглою і брусками. І, судячи з настроїв (лейтмотивом яких можна сміливо назвати захист, е не напад), ті 2-3 тисячі мітингарів, котрі залишилися на ніч, готові були за першим сигналом дати відсіч і стояти до кінця.

Будинок профспілок і КМДА перетворилися на опорні пункти мітингарів

Джерело фото: Олександр Проценко