Захисники Центру спецоперацій "А" СБУ знищили ворожої техніки на мільярд доларів


В липні цього року спецпідрозділ "Білий вовк" Центру спецоперацій "А" СБУ святкував своєрідний ювілей – 400 одиниць спаленої від початку повномасштабної війни ворожої техніки.

Ще більше ця цифра вражає, якщо знати, що на рахунку одного лише цього спецпідрозділу – близько 5% всіх російських танків, знищених українськими військами від моменту повномасштабного вторгнення. Про це командир спецпідрозділу Олег Ємець розповів виданню "Українська правда".

– На даний момент наші бійці знищили 511 одиниць ворожої техніки, з них 420 власними силами і засобами підрозділу та 91 – у співпраці з іншими підрозділами, – доповідає Ємець про те, що ювілейний рахунок вже помітно збільшено. – Тобто це робота повного циклу: розвідка, ураження, підтвердження.

За кожну одиницю техніки можна доказати де, ким уражена, де точка конкретного ураження і відеофіксація цього момента.

Сьогодні спецпідрозділ СБУ оперує десятком різних видів техніки, включно з дронами-камікадзе та БпЛА дальнього враження. 

Рецепт успіху, за словами Ємця, складається з двох інгредієнтів. Перший – власні технічні розробки та вдалі інженерні рішення. Другий – серйозна система підготовки бойових підрозділів. Зокрема навички роботи вночі, вміння реагувати в критичних ситуаціях, поглиблене знання картографії і досвід орієнтування в просторі без GPS ("Уміння орієнтуватися – це дуже правильне вовче вміння").

Ще одна неймовірна цифра. За такої кількості уражених цілей спецпідрозділ за час повномасштабної війни втратив менш ніж 20 дронів.

– В деяких підрозділах сотнями дрони витрачають, – порівнює Ємець. – Щодо співвідношення знищеної техніки до кількості втрачених дронів. Наш показник – 22 (тобто до свого знищення один безпілотник встиг розбомбити 22 бойові машини – УП). В нашого найближчого сусіда по цій таблиці – 9.

Ємець може говорити і мовою грошей – відповідні підрахунки робили місяць тому. Вклали в техніку підрозділу близько $200 тисяч, а російської – спалили більш ніж на мільярд. 

Від початку повномасштабного вторгнення бійці "Білого вовка" обороняли Київщину. Корегували вогонь артилеристів із 72-ої бригади, самі атакували ударними безпілотниками.

На youtube можна побачити численні відео від СБУ, що демонструють успіхи "Білого вовка". Водночас відкритої інформації про цей спецпідрозділ і його командира, старшого лейтенанта Олега Ємця, зовсім мало.

– Мам, короче, сегодня у нас такое шапито было ночью. Пятнадцать двухсотых. Пятнадцать! Ты прикидываешь себе кино? – окупант Юра переповідає матері події минулої ночі в аудіоперехопленні.

А сталося наступне. Російські військові вкрали в когось з місцевих жителів телевізор та залізли на Т-72 дивитися кіно. Екіпаж спецпідрозділу "Білий вовк" вирахував танк та дроном скинув на нього снаряд. Влучив у боєкомплект.

Російські глядачі так і не дізналися, чим закінчився фільм.

Відео: youtube Служба безпеки України

Поки Ємець бачив ворогів з висоти дронового польоту, сприймав їх як безтолкових, майже беззахисних істот. Вишукують техніку рядочками, перетворюючи її на легку ціль. Відчуття, що дітей б'єш.

І яким же сильним був контраст, коли Ємець разом із усім світом дізнався, що ці "беззахисні істоти" творили в Ірпені та Бучі.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!