Заснував козячу ферму. Історія сировара із Прикарпаття


Дорослі кози, молодняк та козенята — 340 кіз живе на фермі прикарпатця Ігоря Небиловича у Долинській територіальній громаді, що на Калущині.

Займатися тваринництвом він почав приблизно 9 років тому, коли вирішив створити сироварню, пише Суспільне Карпати.

"У нас на фермі — 340 кіз. Із них — 200 дійні, 70 — молодняк минулого року і маленькі козенятка. У даний час надої сягають приблизно 500 літрів. Найбільші — це травень, червень, липень. У середньому ми надоюємо десь під 100 тонн молока за рік, і, відповідно, сирів 10 тонн виходить", — розповідає голова фермерського господарства Ігор Небилович.

Чоловік каже, що ідея виготовляти сир прийшла на одній з екскурсій. Ігор Небилович вирішив, що на Долинщині не вистачає сироварні.

"Хотілося робити те, що самі любимо. І мене дуже зацікавив сир. Я не вірив, що можна так в Україні робити", — каже власник сироварні.

Для себе обрав виготовляти козячий сир. Каже, тоді на ринку його було не багато. Починав Ігор з 4-5 видів сиру. З роками розширив асортимент.

"Думав, що найцікавіше тверді сири робити, бо тоді люди більше тверді сири любили, і також халумі почали робити, і сири з пліснявою. Зараз ми робимо 7-8 видів козячих сирів. З них і тверді, і з пліснявою, і м’які, і для грилювання. Вже так вийшло, що ми ту ж лінійку із коров’ячого молока почали робити", — каже Ігор Небилович.

Зараз експериментують. Ігор Небиловик розповідає, почали виготовляти морозиво: "Ми зупинилися тільки на пломбірі з козячого молока. Відрізняються за смаком, трішки відчувається. Воно більш жирне, може, від складу молока. Але між іншим ми даємо і масло козяче. І всі, хто пробує в нас, всім дуже подобається".

Чоловік розповідає, за час роботи сироварні смаки людей дуже змінилися.

"Якщо 7-8 років тому, то 70 % сирів — це були ходові тверді сири. З тих 30 %, що лишилися, — це все решта йшло 5 видів: трохи фети, будзу, бринзи, брі брали. Зараз виглядає, що тверді сири — 20 %. Сири з пліснявою — 50 %, а тих 30 %, що лишається, — 20 % — це халумі, для грилювання. І останнім часом дуже гарно йде рікота, по-нашому — вурда", — розповідає Ігор Небилович.

  

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!