Життя нашвидкоруч або час відмовитись від «фаст-фуду»


Окупація міста закладами швидкого харчування за останні кілька років помітна й неозброєним оком. Напрошується невтішний висновок, що надмірна пропозиція «фаст-фуду» викликана попитом на «швидку» їжу.

В обідній час в закладах швидкого харчування не проштовхнутися. Офісні працівники поспішають швидко поїсти і знов повернутися до роботи. Здавалося б - нічого страшного, та все ж лякає те, що часто відвідувачами таких закладів стають діти. Куди ж поспішає підростаюче покоління – швидко поїсти, заробити хронічні розлади травної системи, порушення роботи серця чи ожиріння? 

Як наголошують лікарі, в продукції «фаст-фуду» містяться жири та вуглеводи. Така незбалансована їжа шкідлива для дорослого, а не те, що для несформованого дитячого організму.

Заклади «фаст-фуду» приваблюють дітей та підлітків ще й яскравими вивісками. А також насиченими кольорами в інтер’єрі. І не випадково тут домінує червоний колір, адже практично у всіх закладах швидкого харчування стіни такі «агресивні». Червоний колір викликає апетит і бажання з'їсти більше. Крім того, привабливі упаковки стимулюють цікавість малюків. А якщо до них додають ще й іграшки, то відбою від навали дітей немає.

Кореспондент «Бліц-Інфо» поспілкувалася з колишньою працівницею кількох міських закладів «фаст-фуду». Дівчина констатує те, що санітарні вимоги до приготування і зберігання продукції в таких місцях часто не дотримуються. Більше того – кетчуп, гірчицю чи майонез можуть наливати в банки, які кільки днів не милися.

Насторожує й той факт, що заклади «фаст-фуду» користуються славою не лише швидкої, але й дешевої їжі. Та чи така вже й дешева продукція, яку пропонують в закладах швидкого харчування - вирішили з’ясувати. Тож обід, залежно від обраного «елітного» закладу обійдеться в 20-30 гривень, а то й більше. За таку плату можна поїсти в більшості їдалень з так званою доманьою їжею – це буде корисніше, а часто і смачніше, ніж в «фаст-фуді».

То чи варто витрачати гроші на шкідливу їжу, так би мовити - економлячи час? Адже лікування після такого харчування займе набагато більше часу і грошей. Тим паче, привчати дітей до споживання таких продуктів не варто. Адже шкоду, нанесену дитячому здоров'ю такими " обідами"  можна й не виправити. Адже спеціалісти кажуть, що зміни, які викликає їжа з «фаст-фудів», невідворотні…