Змінять траєкторію: У Франківську реконструюють перехрестя вулиць Галицької – Дністровської


Відповідне рішення ухвалила міська комісія з безпеки дорожнього руху.

За словами заступника директора Департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Назара Рогіва, воно викликане тим, що на цьому перехресті водії «маршруток» дуже часто здійснюють посадку і висадку пасажирів, порушуючи Правила дорожнього руху, зупиняються на пішохідному переході або й перед ним, блокуючи таким чином рух пішоходів та проїзд перехрестя іншим транспортним засобам.

Щоб врегулювати дорожній рух та зупинку маршрутних транспортних засобів, на розі вулиць Дністровської та Галицької пропонують розширити тротуар і наростити радіус повороту, влаштувавши так звану антикишеню, інформує “Західний кур’єр”.

Таке проєктне рішення фізично унеможливить зупинку маршрутних транспортних засобів на перехресті і пішохідному переході, змусивши водіїв по траєкторії нової бордюрної лінії заїжджати у кишеню зупинки громадського транспорту.

«Нарощення тротуару дасть змогу створити ту частину заїзної кишені, якої зараз не вистачає, і зробити траєкторію для заїзду громадського транспорту», – пояснює Н. Рогів.

Також, за його словами, окрім нарощення тротуару на розі вул. Дністровської та Галицької, передбачене й перенесення пішохідного переходу ближче до самого перехрестя.

«Перенесення пішохідного переходу буде зручним для пішоходів, для яких траєкторія руху не буде так сильно ламатися, як зараз. Це буде зручно для автомобілістів, оскільки зменшиться тривалість проїзду перехрестя і збільшиться його пропускна здатність, – каже Н. Рогів. – А нарощення тротуару впорядкує посадку-висадку пасажирів на зупинці громадського транспорту».

Водночас, за словами начальника Управління комунальної політики Департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Мирослава Федорківа, на перехресті вул. Галицької – Кардинала Любомира Гузара – Дністровської змінять і циклограму роботи світлофорного об’єкта. У першій фазі рух транспортних засобів буде дозволений з вул. Галицької на Дністровську і з вул. Дністровської на Галицьку, а пішоходи переходитимуть вул. Кардинала Любомира Гузара. У другій фазі – рух транспорту з вул. Кардинала Любомира Гузара прямо і ліворуч, пішоходи стоять. У третій фазі – транспорт стоїть, пішоходи переходять перехрестя.

«Роботу світлофорного об’єкта можна довести до ідеалу, але треба доставити ліву секцію світлофора для повороту з вулиці Гузара і розділити потоки з вулиці Гузара на Галицьку і прямо на Дністровську. Єдине питання, чи є фізична можливість у контролерів світлофорного об’єкта доставити додаткову секцію, – каже М. Федорків. – Ми це питання з’ясуємо. Але зміну фази, коли з Дністровської можна буде повертати на Галицьку, треба робити уже. Навіть цим ми суттєво вирішимо проблему, яка там була створена».

А у перспективі на цьому перехресті можуть влаштувати і діагональні пішохідні переходи, що уже дозволено змінами до Правил дорожнього руху.

За словами заступника міського голови-директора Департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Михайла Смушака, до реконструкції перехрестя вулиць Галицької – Дністровської можуть приступити уже найближчим часом.

«Ми маємо в бюджеті виділені кошти, які нам дозволять почати роботи з впорядкування цього місця, – каже М. Смушак, – і плануємо оголосити конкурс на виконання цих робіт».

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!