Михайло Смушак: Франківська комунальна реформа випередила свій час і наш досвід запозичують інші міста


Останніми роками в комунальній сфері Івано-Франківська відчутний потужний поступ. Водії тішаться відремонтованими дорогами, велосипедисти – появою розмітки велосмуг, мешканці багатоповерхівок – благоустроєм дворів і прибудинкових територій.

Про комунальні реформи всі говорять, але не всім вони подобаються. Чимало людей хочуть жити по-старому і критикують «ЄРЦ», скептично ставляться до перших кроків у наведенні порядку з маршрутними перевезеннями і у всіх негараздах продовжують звинувачувати комунальників. Про те, що вже вдалося зробити і що ще планується змінити у комунальному господарстві міста, ми розмовляємо з директором галузевого департаменту міськвиконкому Михайлом Смушаком. 

– Михайле Володимировичу, для ближчого знайомства розкажіть про себе, як доля звела вас з комунальним господарством?

– Родом я з Івано-Франківська, з робітничої сім’ї. Вищу освіту здобув у Прикарпатському університеті, де після цього одразу і почав працювати асистентом кафедри. Паралельно працював над дисертацією, вчився в аспірантурі. У 2009 році захистив кандидатську зі спеціальності «Регіональна економіка», працював доцентом. У комуналку потрапив випадково, на запрошення тодішнього заступника міського голови Олександра Дерев’янка і очолив відділ реформування. Практично всі програми розвитку комунального господарства, а їх було більше двох десятків, писалися мною. Після реорганізації управління в департамент мені запропонували посаду заступника, а згодом і директора департаменту. Погодився, бо було багато ідей і напрацювань, які хотілось втілити в життя.

– Не шкодуєте, що не пішли науковою стежиною?

– В університеті інше середовище, спокійно можна займатися наукою. Я почав працювати над докторською, але зараз не вистачає часу. Вона на тему житлово-комунального господарства, бо тут настільки все запущено, система не адаптована до сучасних умов, словом, непочатий край роботи. Думаю, що дописати дисертацію ще встигну…

– Зараз про вас усі говорять як про молодого, успішного реформатора. Якими були ваші перші кроки на новій посаді?

– Повністю змінив структуру департаменту, створив нові відділи з новими завданнями і функціями. Скажімо, раніше не було відділу, який би займався аналізом роботи комунальних підприємств. Ніхто ніколи не займався їхньою економікою і не аналізував, що з ними відбувається. Також я майже повністю змінив всіх начальників відділів і заступників директора департаменту на молодих людей. Середній вік керівників 30-35 років. У їхньому підпорядкуванні тепер 40-50-літні комунальники і не всім це подобається. Але поєднання сучасного мислення молодих і досвіду старших працівників департаменту дало позитивний результат. Робота налагодилася, все запрацювало так, як я хотів з самого початку, і, в принципі, на 90% я задоволений кадровим складом департаменту. На думці ще одна революційна реформа, яка повинна змінити всю сферу управління не лише комунальним господарством, але й містом загалом.

– Яку з комунальних реформ ви вважаєте знаковою для міста?

– Створення управляючої компанії «ЄРЦ» і ліквідація ЖЕО. Всі розуміли, що та система ЖЕО, яка існувала, – шлях у нікуди. Хто б що про неї не говорив, я вважаю, що ця реформа вдала і випередила свій час, бо лише зараз те, що ми уже зробили, запроваджують на державному рівні. Звичайно, до неї є зауваження, але це прогресивна річ. Наш досвід уже переймають багато міст, і вони вражені нашими результатами. Це дуже не проста галузь. Всі розуміли, що на утримання будинків грошей недостатньо, але люди продовжували сподіватися, що за квартплату їм будуть робити ремонти. Ми розробили положення про пайову участь мешканців у поточних і капітальних ремонтах будинків. Це одне з ключових рішень. Власники квартир разом зі своїми сусідами мають дбати про свій будинок. Міський бюджет у цьому ще допомагає. Але час від часу ми збільшуємо відсоток співфінансування мешканців. Я вважаю, що кошти з міського бюджету на поточний і капітальний ремонти будинків не повинні виділятися. І ми до цього дійдемо. Має бути справедливість. Чому мешканці приватного сектора, кооперативів і ОСББ утримують будинки власним коштом, а мешканці решти багатоповерхівок хочуть, щоб це їм робили за бюджетні кошти? Зараз ми ремонтуємо не ті будинки, мешканці яких найбільше скаржаться, а ті будинки, мешканці яких готові брати участь у співфінансуванні.

– Колись також було багато скарг на стан доріг, а тепер всі констатують, що з року в рік він покращується…   

– Так, ми змінили систему ремонту доріг. Донедавна у місті щороку капітально ремонтували 2-3 вулиці і це при тому, що у ті роки не було дефіциту бюджетних коштів. Я ніколи не розумів, чому дороги у нас тільки латали, а не знімали верхній шар покриття, щоб замінити його новим і таким чином продовжити їм життя ще на кілька років. Тому ми почали знімати верхній шар доріг і перестеляти його міцнішим та довговічнішим щебенево-мастиковим асфальтом. Таким чином за останні три роки вдалося відремонтувати 18% доріг. Це безпрецедентні обсяги робіт, адже раніше у місті ремонтували лише 3-4% доріг. Цього року теж запланували значний обсяг ремонтів. Зараз ремонтуємо частину Бельведерської, де спершу замінюємо мережі. Так само робитимемо частину вул. Ленкавського, вулицю Кармелюка. З найгіршої частини розпочнемо ремонт вул. Хмельницького. Зробили документацію на ремонт вул. Тичини і Мазепи від центру до парку. Треба завершувати ремонт вул. Дудаєва, але, на жаль, на це нема бюджетних призначень. Сподіваємося, що під час перегляду бюджету нам додадуть грошей, бо ми уже використали кошти на поточні ремонти і лише 10% з передбачених коштів залишилося на нанесення розмітки. Цього року ми також розробили для більшості вулиць нові схеми розмітки європейського зразка і хотіли б їх реалізувати.

– А коли у місті буде європейська система паркування?

– З паркуванням й справді велика проблема, бо водії звикли до дорожньої анархії. Вони не зважають ні на знаки, ні на розмітку і переконані, що за це їх ніхто не покарає. Зараз ми підготували на розгляд виконкому новий проект рішення, суть якого у  створенні паркувальних зон. Перша – на площі Ринок. Працюватиме вона так: під’їжджає машина, водій натискає кнопку, паркомат видає йому талончик. При виїзді водій оплачує час парковки, піднімається шлагбаум, і машина виїжджає. Друга зона буде від вулиці Галицької з боку вул. Мазепи і по вул. Грушевського. Там ми плануємо застосувати прогресивнішу систему. Будуть камери, які зчитуватимуть номерний знак машини. Якщо вона виїде з цієї зони за 15 хвилин (а цього достатньо, щоб від початку зони біля пасажу на Галицькій доїхати по вул. Грушевського до її кінця на вул. Гаркуші), то водій не платитиме нічого. Якщо машина там затримається довше, тоді перед виїздом опускатиметься шлагбаум і за парковку доведеться платити згідно з тарифом, залежно від часу перебування у цій паркувальній зоні. Все це відбуватиметься автоматично, через паркомат. Решта ж парковок, поки вони не будуть обладнані паркоматами, будуть безкоштовними.

– Коли плануєте впровадити таку систему?

– З першого вересня. Але щодо цього рішення є багато зауважень і відчутний шалений опір. Тому все залежатиме від членів виконкому, чи вони його підтримають.

– У ці дні у всіх на слуху початок реформи системи громадського транспорту…

– Зараз це тільки перші суттєві кроки для подальшого розвитку громадського транспорту. Для того, щоб їх нарешті втілити в життя,  пішов рік. Система GPS-моніторингу, це не забавка, як вважає дехто з перевізників. Це той інструмент, який має забезпечити рух громадського транспорту згідно з графіками, щоб людина знала, що рейс, який водій має виконати, буде виконано. Бо досі перевізники лише заробляли гроші, виїжджаючи на маршрути тільки тоді, коли їм це було вигідно. У перші дні моніторинг показав, що лише 4% перевізників більш-менш дотримуються графіків. За результатами перевірок ми підготували подання про розірвання угод з чотирма перевізниками.

– Ви говорили, що маршрутна мережа недосконала і працюєте над новою. Якою вона буде?

– Мережа абсолютно розбалансована. Досі ніхто не проводив її аналізу. Більшість маршрутів і графіків руху написані просто зі стелі, бо треба було працевлаштувати ту кількість перевізників, які зараз є. Тому найперше ми повинні розмежувати тролейбусні та автобусні маршрути, щоб не було так, що їде порожній тролейбус, а перед ним 10 маршруток. Також маємо розвантажити вулиці від надмірного скупчення маршруток. Оптимальними були б маршрути, які б сполучали мікрорайони лише з центром міста. Але зараз це буде складно, бо людям треба буде робити пересадки і платити за проїзд двічі. Тому таку систему ми зможемо реалізувати тільки тоді, коли буде запроваджений електронний квиток. На це потрібно 7-8 мільйонів гривень. Наразі це не підйомна для бюджету сума. Тому нові маршрути сполучатимуть мікрорайони між собою і рівномірно охоплюватимуть все місто, щоб не було таких територій, куди б не можна було дістатися громадським транспортом.

– Ще одне нововедення департаменту – сторінка «Комуналка ІФ» у фейсбуці. Для чого ви це зробили і чи вона себе виправдала?

– Для спілкування, зворотнього зв’язку, оперативного отримання інформації від мешканців і швидшого вирішення їхніх комунальних проблем без довгого бюрократичного шляху. Ми хотіли навести діалог з мешканцями, які мають своє бачення вирішення того чи іншого питання, проблеми, а також задля роз’яснювальної роботи. Переконаний, що за такою формою спілкування майбутнє. Всі конструктивні зауваження ми враховуємо, всі підняті людьми проблеми намагаємося оперативно вирішувати. А якщо не маємо змоги їх вирішити, то інформуємо людей чому. Вони думають, що ми щось не робимо, бо не знаємо чи не хочемо. Це не так. Ми проблеми знаємо і хочемо їх вирішити, але не завжди маємо для цього необхідний фінансовий ресурс. У цьому вся проблема комунальних негараздів.

– Як проходить підготовка до зими?

– Нема сумніву у тому, що ми належно підготуємося до зими, вчасно розпочнемо опалювальний сезон і будемо з теплом. Попередня зима показала проблемні ділянки, і комунальні підприємства почали підготовку до роботи в осінньо-зимовий період, бо у жовтні вже буде пізно. Торік було кілька великих аварій у тепловому районі, який обслуговує «Станіславська теплоенергетична компанія». Вона уже   ремонтує теплотраси на вул. Сахарова, цього тижня почала заміну траси на вулиці Мельника. Ремонтує мережі і «Теплокомуненерго». Вони мають свій план і виконують його. Будуть встановлювати індивідуальні теплові пункти у будинках в районі вул. Довгої. Також проводяться ремонти будинкових систем. Працюємо і над тим, щоб змінити систему посипання доріг взимку й відмовитися від піщано-соляної суміші, бо не правильно, коли два місяці після зими ми чистимо місто від порохів.  Але все впирається в кошти. Щоб купити установку для виробництва ропи і відповідні машини, необхідно 12 мільйонів гривень мінімум. У теперішній час це велика розкіш. Але це теж треба робити і відмовлятися від старої системи, на яку нарікають і водії, і пішоходи, які нищать свої машини і взуття.

Західний кур'єр