Туманні перспективи «Академії футзалу»


Ще в березні 2013 року міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, керівництво ПАТ «Прикарпаттяобленерго» та НФК «Ураган» підписали тристоронній меморандум щодо побудови в обласному центрі «Академії футзалу». Амбітний проект, який тоді оцінювали в шість-вісім млн. євро, мав бути реалізований до 2016 року в мікрорайоні «Пасічна» на березі так званого «Німецького озера». Через півтора року після оголошення про старт проекту інвестори спромоглися оформити договір оренди на земельну ділянку

Наприкінці липня в Івано-Франківську відбувся земельний аукціон, на якому НФК «Ураган» отримав право оренди ділянки площею 1,62 га терміном на п’ять років. За користування землею клуб платитиме 77 тис. грн. на рік. Зазначимо, що в 2013-му інвестор планував викупити ділянку, однак у результаті все звелось до «економ-варіанта». Конкурентів у футзального клубу не було, і ділянку продали лише на 384 гривні дорожче від стартової ціни. 

На початку 2013 року «Прикарпаттяобленерго» декларувало, що будівництво «Академії футзалу» є іміджевим проектом компанії і покликане збільшити кількість дітей, які займаються в школі «Урагану», втроє. Будівництво комплексу планували довірити італійській компанії «Abruzzogrouр», яка має великий досвід у спорудженні спортивно-розважальних комплексів в італії. Обов’язковою умовою проекту було будівництво споруди футзальної школи, а також кількох відкритих майданчиків зі штучним покриттям. Більше того, після провалу ідеї побудови комунального Палацу спорту енергетики планували спорудити на цій території ще й «Ураган-арену» — спортивну залу на дві тисячі місць, де мав грати матчі НФК «Ураган».                                                                             

Крім того, планувалось будівництво фітнес-центру, готелю, тенісного корту, а також майданчика для занять пляжними видами спорту. Цікавинкою комплексу мали стати інноваційні рішення з енергозабезпечення.

Перші неприємні новини з’явились у лютому цього року, коли «Прикарпаттяобленерго» повідомило про скорочення фінансування футзального клубу «Ураган» на 70%. Головною статтею економії клубного бюджету стало скорочення заробітної плати гравців, тренерів і топ-менеджерів команди. В результаті клуб залишив ряд провідних гравців, які не погодились на зменшення заробітної плати. 

Керівництво обленерго вже не приховує, що проект будівництва «Академії футзалу» зависає. «У зв’язку з ускладненнями, які ми маємо зараз на сході України, з питаннями, що європейські інвестори не хочуть вкладати в нашу державу, стан тих людей, які мають ресурси у нас, в Україні, навіть у нашому місті, такий, що вони вагаються, питання зависає. Дай Бог, щоб ненадовго», — сказав голова правління ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Олександр Бубен у коментарі каналу «24».  

Власниками ПАТ «Прикарпаттяобленерго» є фінансово-промислова група «Приват». Дніпропетровський бізнесмен Ігор Коломойський та його бізнес-партнери вже пробували інвестувати у розвиток спорту на Прикарпатті. Ще одна компанія групи — ТзОВ «Скорзонера» обіцяла фінансувати футбольний клуб «Прикарпаття», а також добудувати стадіон «Рух», реконструкція якого триває з 1986 р. Інвестиційна епопея тривала кілька років і завершилась тим, що місто повернуло стадіон у комунальну власність, а футбольний клуб «Прикарпаття» припинив своє існування.

Сподіваємось, що проблеми з реалізацією проекту є тимчасовими і згодом Івано-Франківськ таки отримає сучасний спортивний комплекс. Дуже не хотілося б, щоб на березі озера в зеленій зоні міста почали будувати багатоповерхові житлові будинки. На жаль, в Івано-Франківську такі прецеденти були. Комерційна привабливість житлового будівництва набагато більша, ніж будівництво спортивних об’єктів, тому більшість компаній, обираючи між іміджем та грошима, оберуть друге. 

Галичина