Як штучний інтелект впливає на сферу освіти


Штучний інтелект має широкий спектр застосувань і може бути корисним практично в будь-якій галузі.

Вже зараз штучний інтелект використовують для обробки даних аналізу інформації, автоматизації завдань або поліпшення прийняття рішень. В квартирах працюють роботи-пилососи, а в онлайн іграх розумні персонажі виконують різні завдання. 

Але є певні побоювання, щодо застосування систем ШІ та з приводу того, що машини можуть обійти людей в певних галузях. Наприклад ускладнять процеси гри в VIP Casino чи заберуть роботу у кур’єрів. Та поки до цього дуже далеко, тому зараз спеціалісти з різних сфер використовують потенціал штучного інтелекту для полегшення та покращення своєї роботи.

Використання ШІ у сфері освіти

Мрія кожного учня — щоб штучний інтелект виконував за нього різні завдання. Але насправді потенціал ШІ набагато ширший, ніж просто розв'язання задач. Завдяки машинному навчанню можна покращити ефективність багатьох освітніх процесів:

  • штучний інтелект може створювати персоналізовані освітні програми з огляду на індивідуальні потреби та швидкість навчання кожного учня. Індивідуальний підхід допомагає ефективніше засвоювати матеріал;

  • автоматична перевірка завдань від учнів. ШІ може перевіряти завдання та тести, а також надавати миттєвий зворотний зв'язок. Це знижує навантаження на вчителів та дозволяє учням швидше виправляти свої помилки. Таке використання ШІ поширене в онлайн освіті, але може застосовуватись і у звичайних школах, ВНЗ;

  • системи ШІ можуть аналізувати дані навчання для виявлення трендів успішності учнів. Це допомагає вчителям своєчасно виявляти труднощі та вживати заходів для їх подолання;

  • програми ШІ допомагають у вивченні іноземних мов. З ними можна займатись мовною практикою, отримувати зворотній зв’язок та коригувати вимову.

Деякі розробники намагаються створювати повністю автоматизовані освітні платформи. На них не буде звичайних вчителів, тільки віртуальні вчителі та тьютори. Але це не означає, що ШІ може замінити живих людей. Адже програмі потрібно дати дані для обробки та складання плану навчання, перевірити, чи коректно вона те зробила. Хоча ШІ може надати безліч переваг освіти, він не зможе повністю замінити роль вчителя. Успішне навчання все одно потребує педагогічної експертизи, міжособистісних взаємодій та мотивації з боку учнів.

Де ще активно використовують ШІ

Поки одні бояться використовувати штучний інтелект, інші застосовують його в багатьох областях і для різних цілей:

  • ШІ використовують для аналізу великих даних виявлення трендів і патернів, прогнозування ринкових умов та поведінки споживачів, оптимізації бізнес-процесів та ресурсів, створення персоналізованих рекомендацій для клієнтів;

  • ШІ може успішно виконувати аналіз складних наукових даних, наприклад, астрономії, фізики, біології, моделювання та стимуляція складних процесів.

  • в розробці автономних транспортних засобів та систем керування трафіком, оптимізації маршрутів та розкладу в транспортних мережах.

  • створення комп'ютерних ігор із розумною поведінкою персонажів. Також ШІ ефективно проявив себе в питаннях генерації музики, зображень, текстів та іншого контенту.

Кожен користувач інтернету може протестувати роботу систем ШІ вже зараз на сайтах за безкоштовними доступами, такими як ChainGPT, Blue Willow, ChatGPT.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!