Як учасникам АТО з Прикарпаття отримати пільги, виплати та путівки на реабілітацію?


На які пільги та виплати мають право учасники АТО та їх рідні розповіли прикарпатським журналістам представники Центру допомоги учасникам та департаменту соцполітики.

Інформацію представили у вигляді соціальної карти, аби кожен демобілізований без проблем зміг розібратися що й до чого, передає кореспондент Бліц-Інфо.

Як наголосив очільник департаменту соцполітики Віталій Яворський, для отримання будь-яких виплат учасникам АТО після демобілізації потрібно зареєструватись у департаменті соцполітики або в районних /міських управліннях соцполітики.

"Адже демобілізація починає рахуватись саме після реєстрації. Щодо пільг, то вони є різних рівнів: державного, місцевого та на рівні держави", - підкрелив чиновник.

За обласною програмою підтримки учасників АТО передбачено такі виплати:

  • одноразова виплата для членів сім'ї загиблого (рівними частками) - 50 000 грн
  • одноразова виплата для поранених (за рішенням комісії) від 2 000 до 5 000 грн.
  • одноразова виплата на покращення житлових умов (рішення комісії) - до 25 000 грн.
  • одноразова виплата до роковин загибелі членам сім'ї (рівними частками) - 30 000 грн.
  • одноразова виплата родині зниклого безвісти військовослужбовця - 15 000.

Також за обласною програмою учасник АТО з дружиною та дітьми має право поїхати на сімейний відпочинок (раз на рік).

Для отримання допомоги за обласною програмою до установ соцзахисту необхідно подати такі документи:

  • копія посвідчення учасника бойових дій або довідки про участь в АТО;
  • копія паспорта (1, 2 сторінка та прописка);
  • реквізити карткового рахунку для отримання допомоги;
  • акт обстеження матеріально-побутових умов;

Як пояснює керівник Центру допомоги учасникам АТО Наталя Сербин, кому надаватимуть кошти на покращення житлових умов вирішуватимуть у районах та спільно з Спілками учасників АТО - аби надати її тим, хто дійсно потребує.

"Коли людина приходить до Івано-Франківська - ми не можемо зрозуміти, чи вона справді потребує такої допомоги - на покращення житлових умов. Планується надавати її у координації з районами, які також додаватимуть свою частку. На програму в обласному бюджеті заклали 2 мільйони, але насправді ці 25 тисяч на одну сім'ю - це дуже мало. Особливо, якщо потрібно провести маштабні роботи. Втім, якщо разом - то може вистачити відремонтувати хату. Головне - визначити кризові сім'ї, які дійсно потребують цієї допомоги. Це зараз є завданням районних центрів допомоги АТО та організацій учасників АТО", - зазначає активістка.

Натомість головний спеціаліст сектору в Івано-Франківській області Держслужби у справах ветеранів війни та учасників АТО Мирослав Кріль розповів, як учасник АТО може  безкоштовно отримати технічні засоби реабілітації та протези. А саме, протезно-ортопедичні вироби, спецзасоби для самооблуговування та догляду, засоби пересування, меблі та оснащення.

Аби отримати технічні засоби реабілітації для учасників АТО необхідно звернутись до органів соцзахисту та надати необхідні документи: паспорт, ідентифікаційний, рішення ВКЛ, довідку про отримані травми (для бійців, інвалідність яким не встановлена).

Також Мирослав Кріль зауважує, що Держслужба ветеранів забезпечує атовців, що втратили кінцівки, протезами.

"На щастя, в нас в області немає багато учасників АТО, які втратили нижні чи верхні кінцівки.  Втім, це питання дуже важливим, адже часто є випадки, коли благоднійні організації збирають гроші на імпортні протези для бійців. Зараз є можливість робити їх в Україні. Є державна підтримка протезування і на це виділяється дуже великі гроші. Зокрема, на цей рік передбачили до 60 млн. грн. Між областями їх розподіляють за потребою. Це іноземні технології, місцеве виробництво, з подальшою технічною підтримкою. Крім того, Держслужба ветеранів опікується програмою для придбання їм житла до 50 кв. метрів у тому населеному пункті, де вони проживають. На це теж є закладено гроші, але їх виділятимуть на область, якщо є люди, які цього потребують. Тобто, стоять на черзі", - пояснює чиновник.

Координатор Центру допомоги учасникам АТО Вероніка Дичковська розповіла, яким чином учасники АТО можуть отримати путівку на санаторно-курортне лікування. Зазначає, що кожен учасник АТО має можливість один раз в рік полікуватись в санаторії. Аби отримати путівку до "соцзабезу" необхідно подати посвідчення учасника АТО, довідку від лікаря за формою 070о та заяву.

Безоплатні путівки до санаторно-лікувлаьних закладів надаються: за медрекомендаціями, в порядку черги та в міру надходження.

Також Дичковська зауважує, що учасники АТО також мають змогу безкоштовно отримати путівку на психологічну реабілітацію. На це в держбюджеті заклали понад 120 млн. грн.

"Коли бійцям кажуть про психологічну реабілітацію, то вони кажуть «я не псих». Але психологічна реабілітація – це не психіатрія, де лікують шизофренію. Це можливість відпочити, розібратись у собі, адаптуватись до мирного життя після війни. Бо якщо ви не можете спати і воюює у сні, то вам вже необхідна психологічна реабілітації. Там ніхто не змушує вас спілкуватись з психологами. Все за бажанням", - підкреслює волонтерка. 

Вона додає, що це додаткова путівка, тож людина може отримати її і на санаторне лікуванні і на психологічну реабілітацію 

До теми: В Івано-Франківську розповіли про пільги для бійців АТО в соціальній сфері