Франківські депутати просять розглянути законопроєкт про зменшення застави


В Івано-Франківську розпочалась позачергова сесія міськради. На порядку денному 27 питань. У залі присутні депутати.

Одним із перших, депутати прийняли звернення до президента, голови Верховної Ради та голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування щодо підтримки законопроєкту «Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України, щодо розміру грошової застави», інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Як відомо, з 1 січня 2020 року набрав чинності новий виборчий кодекс. Відповідно до нього скасовується грошова застава для кандидатів у місцеві ради та на посади сільських, селищних та міських голів, з кількістю виборців до 90 тисяч виборців. Проте аж у 10 разів збільшується розмір грошової застави для кандидатів у міські голови у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад (обласних і міських з кількістю виборців більше 90 тисяч). А це означає, що взяти участь у виборах зможуть лише ті, хто володіє великим капіталом та грошима.

«Згідно прийнятих змін розмір грошової застави для реєстрації партійного списку на наступних виборах до Івано-Франківської міської ради складатиме 340 тис. грн. Таким же самим буде і розмір  грошової застави для кандидатів на посаду міського голови. Це особливо обурливо, оскільки не відбулося суттєвих змін у розмірах грошових застав для кандидатів у Президенти України та виборчих списків партій до Верховної Ради порівняно з розмірами, які були встановлені чинними до ухвалення Виборчого кодексу України законами.

Вважаємо, що сума застави є непомірною, адже перевищує в рази середній річний дохід в Україні, який становив у 2019 році близько 125 тисяч гривень.

Неприйнятним є те, що для загальнонаціональних та місцевих виборів застосовуються різні принципи для розрахунку розміру грошової застави. І ці принципи дискримінаційні щодо місцевих рад, у яких розмір грошової застави у розрахунку на одного виборця майже в п'ятнадцять разів більше, ніж на парламентських, і в понад 20 разів більше, ніж на президентських виборах», - зачитав звернення секретар міської ради Віктор Синишин.

Відтак, депутати просять у Комітеті Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування винести на розгляд парламенту зареєстрований у ВР нардепкою від Франківська Оксаною Савчук звернення щодо розміру грошової застави. Його співавторами стали ще 20 народних депутатів із різних фракцій: Батьківщина, Голос, ЄС, групи «Довіра» та представників СН.