Хто отримуватиме стипендію в Прикарпатському національному університеті в 2015 році?


До редакції Бліц-інфо надійшов лист від читача з проханням висвітлити процес нарахування стипендій студентам Прикарпатського національного університету у весняному семестрі 2015 року.

Як відомо, 1 серпня 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав новий Закон України «Про вищу освіту». Відповідно до ч. 4 ст. 62 цього закону «розмір стипендіального фонду вищого навчального закладу повинен забезпечувати виплату академічних стипендій не менш як двом третинам і не більш як 75 відсоткам студентів (курсантів невійськових вищих навчальних закладів) денної форми навчання, які навчаються за кошти державного бюджету, без урахування осіб, які отримують соціальні стипендії», а також ч.7 «академічні стипендії виплачуються не менш як двом третинам студентів (курсантів) кожного курсу (крім першого семестру першого року навчання) за кожною спеціальністю, без урахування осіб, які отримують соціальні стипендії. Академічну стипендію отримують студенти (курсанти), які згідно з рейтингом, складеним у вищому навчальному закладі за результатами семестрового контролю, здобули найкращі результати навчання».

Щоб з’ясувати як саме нараховуватимуть стипендії у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника з лютого 2015 року, кореспондент Бліц-Інфо поспілкувався з проректором ВНЗ з науково-педагогічної роботи Галиною Йосипівною Михайлишин.

Як зазначила Галина Михайлишин, при призначенні стипендій в університеті зіткнулися з кількома проблемами. І одна із них призначення стипендій на рейтинговій основі, а також постанова № 882, яка затверджує нарахування стипендій особам, які за результатами екзаменаційної сесії отримали середній бал не нижче 4,0 .

«Ми керуємося цією постановою, бо її не відмінили. Та водночас  у нас є більше студентів ніж 75% , які мають бал 4 і вище, тож змушені були враховувати  рейтинг», - пояснює Михайлишин.

Для складання рейтингу в університеті за погодженням з органами студентського самоврядування створили  «Положення про рейтингове оцінювання результатів навчальної діяльності здобувачів вищої освіти».

«Цей документ передбачає яким чином можна вирахувати рейтинг. Якби ми призначали 100% стипендії всім хто вчиться на 4 і вище, то в розробці положення не було б потреби. Та оскільки закон вимагає нарахування за рейтингом від навчання, то такий документ було розроблено», - роз’яснює  проректор.

Проте цього навчального року рейтинг складатимуть лише в окремих випадках, а повноцінно на рейтингове оцінювання університет перейде у 2015-2016 навчальному році.

«Оскільки Положення було розроблене під час навчального року, то ми його запровадимо вже з наступного. Але зараз ми керуємось цим положенням в випадку спірних моментів. Наприклад, однаковий середній бал за результатами екзаменаційної сесії у двох чи трьох студентів. В такому випадку ми уточнюємо рейтинг, за потреби навіть до тисячних, враховуючи і 50%  середнього балу залікових оцінок», - пояснює Галина Михайлишин.

Зменшення кількості отримувачів стипендій в цьому році, за словами Михайлишин, також пов’язане з тим, що університет отримав для виплати стипендій лише 75% коштів. Проте, не дивлячись на статтю закону сюди включили, окрім академічних стипендій, ще й соціальні.

«Як ми виходили з цієї ситуації – середній бал 4 і вище, як зазначено в Постанові 882, обмежили 75% і включили сюди ж у ці 75% соціальні стипендії», - підсумовує проректор.

Отже, щоб отримати стипендію у весняному семестрі 2014-2015 навчального року в Прикарпатському національному університеті студент повинен отримати за результатами екзаменаційної сесії середній бал не нижче 4.У випадку, якщо на курсі осіб, які мають середній бал не нижче 4,  виявилось більше ніж 75%, то в такому випадку складають рейтинг і за ним вирішують хто саме отримає стипендію.