Прикарпатцям на замітку: Як довго коронавірус живе на поверхнях та чим його позбутись


Підхопити Covid-19 можна торкаючись до поверхонь, заражених новим вірусом.

З поширенням коронавірусу зростає і наш страх торкатися різних поверхонь. Наразі вчені з'ясували, як довго він може виживати поза людським організмом, пише Бліц-Інфо.

Covid-19 передається повітряно-крапельним шляхом від людини до людини. Наразі немає офіційних підтверджень, що домашні тварини, наприклад, собаки або коти, можуть бути переносниками нового коронавірусу. Також непридатним середовищем для виживання вірусу є фрукти.

Отримані дані свідчать про те, що вірус не циркулює в повітрі. Проте він може довго жити на дверних ручках, пластикових або ламінованих поверхнях та інших твердих предметах. Однак дослідники виявили, що мідні поверхні, як правило, вбивають вірус приблизно за чотири години.

Як йдеться в повідомленні Центру громадського здоров’я України, загалом коронавіруси можуть жити на поверхнях до 5 днів. Але заразність вірусу значно знижується вже за 3 години.

Конкретні терміни залежать від типу поверхні, температури й вологості навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати контактні поверхні в приміщеннях загального користування — ручки дверей та кранів, поручні, кнопка зливного бачка, кнопки ліфтів тощо.

Найдовше вони живуть на пластику, папері, склі та дерев'яних поверхнях, дверних ручках, прикрасах та столових наборах – до 4-5 днів. 48 годин вірус активний на сталевих поверхнях та від 2 до 8 годин на алюмінієвих речах таких як банки з напоями чи фольга.

2-3 дні коронавірус може жити на пластику (пляшки для рідин, сидіння в транспорті, кнопки чи елементи фурнітури) та нержавіючій сталі (холодильники, мийки, каструлі та інше кухонне приладдя).

Аби захистити себе та близьких від інфекції щодня потрібно очищати та дезінфікувати поверхні у квартирі чи будинку, яких часто торкаються: дверні ручки, приліжкові тумбочки, каркаси ліжка та інші меблі для спальні.

Для дезінфекції слід використовувати звичайні побутові дезінфекційні засоби із 0,5% хлору або 60-80% спирту із дотриманням правил безпеки.

Також принаймні один раз на день потрібно дезінфікувати 1%-м розчином хлору ванну та унітаз.

Одяг та білизну можна прати з порошком у машині за максимально високої температури та ретельно висушувати.

Медики радять прикарпатцям дотримуйтесь правил особистої гігієни. Мити часто руки з милом упродовж щонайменше 30 секунд та користуватись антисептиком. Вміст спирту в ньому не повинен бути менш як 60%.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!