Прикарпатські патріоти готуються до захисту


Уже другий тиждень у таборі біля полігону в Старому Лисці усіх охочих навчають самозахисту в разі війни.

Як розповів кореспондентові «Бліц-Інфо» координатор Народної самооборони Івано-Франківська області Ярослав Наваляний, у разі потреби навчання продовжуватиметься до осені.

Наразі від охочих добровольців немає відбою. Кожного тижня набирається нова група з 40-50 чоловік, які перебувають у таборі протягом 5 днів, а на вихідні, як правило, приїжджають гості. Приміром, востаннє завітали діти кримських біженців, які оселилися на Прикарпатті. Їм проводили екскурсію, військові розповідали найцікавіші загальні знання про перші необхідні дії у разі війни.

Найчастіше на навчання записуються чоловіки віком від 20 до 40 років. Для кожної вікової категорії  створюється окрема група.

Цікаво, що й без жінок тут не обійшлося. Наразі у таборі є 5 дівчат, здебільшого вони займаються приготуванням їжі та медичним забезпеченням. Хоча, як розповідає Ярослав Наваляний, були такі панянки, що на рівні з чоловіками проходили усі навчання: рукопашний бій, фізична підготовка, навчання саперів, робота з вогнепальною зброєю, стрільба, надання першої медичної допомоги.

До речі, немає таких добровольців, що не проходять відбір для навчання.

«Наше завдання – не готувати професійних вояків, а навчити людей захищатися, рятуватися під час воєнних дій, – каже координатор Народної самооборони. – Якщо людина не  підходить за станом здоров’я, то проходить лише інформативне навчання, без фізичного навантаження. Звісно після цього навчання не можна їхати захищати Схід України. За 5 днів неможливо навчитися воювати. Навіть в армії потрібен щонайменше місяць, аби осягнути ази військової справи».

По закінченню навчань охочі далі опановувати військову справу можуть записатися в івано-франківський батальйон Національної гвардії.