Живі новорічні ялинки у контейнерах, що прикарпатцям потрібно знати?


Атрибутом новорічних і різдвяних свят є ялина. Люди за тиждень-два до Нового Року починають приглядатися до лісових красунь.

У цей період ялинкові ринки у містах пропонують великий вибір хвойних дерев, серед них ялини, ялиці, сосни. Неконтрольоване самовільне вирубування новорічних дерев на передодні свят призводить до негативного впливу на лісові екосистеми.

Щороку, за статистикою лісогосподарських підприємств, до новорічних свят в Україні планується вирубати понад півмільйона молодих хвойних дерев, які ростуть у природних умовах і на спеціалізованих плантаціях. При цьому, ще тисячі дерев варварським способом позбавляються верхівки, яка зовні схожої на молоде деревце. Після такого примітивного використання, в майбутньому дерева не матимуть ні естетичної, ні економічної цінності. Однією із альтернатив зрубаному дереву в лісі – штучна ялинка. Зазвичай, вона дорожча ніж жива, але таку ялинку можна використовувати багато років, і її точно ніхто не рубав. Проте, утилізація штучних новорічних ялинок є дорогою і шкідливою для навколишнього середовища.

Враховуючи негативи, які пов'язані із заготівлею новорічних ялинок, останніми роками починає набувати тенденція використання живих ялинок – це дерева, які завчасно посаджені у контейнери, де повністю сформована коренева система і крона. Для успішного використання живих ялинок, потрібно дотримуватися чітких рекомендацій, щоб молоді дерева лишилися живими. Яких саме, повідомили на сайті Галицького нацпарку.

Взимку у більшості видів зупиняються процеси росту і розвитку. Коли ми заносимо ялинку з двору в тепле приміщення, вона дістає "температурний шок", який негативно впливає на рослину. Після тривалого перебування у приміщенні (14-20 днів) в дерев починається активно відбуватися вегетаційні процеси, і коли ми її знову виносимо на вулицю, вона гине.

Щоб цього не сталося, у період нового року рослину можна тримати дома не більше 5-7 днів. Місце під новорічне дерево потрібно вибирати далеко від опалюваних пристроїв, яке є максимально прохолодне у кімнаті. Потім виносити у неопалюване приміщення, або на балкон для акліматизації. Таку дію можна повторювати декілька разів. При цьому, потрібно періодично поливати водою, щоб не допустити пересихання ґрунту.

Живі новорічні ялинки у контейнерах можна придбати у лісогосподарських підприємствах і у садових центрах. При виборі потрібно обов'язково звернути увагу на те, щоб дерево було не свіжо-пересаджене, оскільки такі дерева в більшості випадків у майбутньому гинуть. В контейнері дерева мають рости мінімум рік. Серед найбільш популярних видів є ялина колюча, ялина канадська, ялиця біла, ялиця кавказька, сосна чорна, різні види ялівців. Не рекомендується використовувати тис ягідний.

Навесні дерево варто висадити у відкритий ґрунт у саду біля будинку, у парку чи на дачі. У випадку використання новорічного дерева на наступний рік, його рекомендовано висаджувати з контейнером.

Використання живих новорічних ялинок, дає змогу не тільки зменшити вирубку молодих хвойних дерев, а навпаки – примножити їх чисельність. Це є ще одним з простих способів збереження лісів.