18+: чому дедалі більше іванофранківців звертаються до сексолога?


Тема сексуального життя – табу для багатьох. Чомусь говорити про інтимні проблеми прирівнюється до того, що оголити своє тіло перед натовпом. Проблеми особистого життя зазвичай замовчуються. Втім, коли потрібно звертатись до спеціаліста і чи варто це робити? Як розвинути свою сексуальність? З якими проблемами звертаються до психолога-сексолога?

Аурелія Боляк – психолог-сексолог та засновниця студії сексуальності. Щодня працює із тими, хто наважився покращити своє сексуальне життя, прагне зміг і бажає відчувати себе, пише ВЕЖА.

– Звертаються іванофранківці за допомогою до психолога-сексолога? З якими питаннями найчастіше приходять?

Так, звертаються. Здебільшого я працюю із жінками. Втім, останнім часом і чоловіки почали частіше звертатись із тим, що не відчувають задоволення під час інтиму. Жінки теж часто скаржаться на цю проблему: все знають, все розуміють, все роблять, але нічого не відчувають. Це найпоширеніший запит, який не завжди пов’язаний із сексуальністю. Ще однією поширеною проблемою, з якою звертаються до мене жінки, є відсутність потягу до свого партнера, певні неприємні відчуття під час близькості, тривожні спогади після народження дитини.

– Чому жінки частіше звертаються до сексолога, аніж чоловіки?

Жінка більш гнучка, а чоловіку достатньо впевненості, що в нього все добре. В житті це хороша риса, а в питанні чуттєвості, ніжності, емоційності – ні. Чоловікам важче дається визнати, що вони чогось не розуміють чи не знають. Жінка швидше розуміє проблему і готова змінити щось.

– Порівнюючи з минулими роками, більшає у вас клієнтів чи меншає?

Однозначно збільшується кількість клієнтів. Коли базові потреби задовільняються, то людина звертає увагу на їх якість. Виникає бажання насолоджуватись і одночасно виникає проблема в тому, що це теж потрібно вміти. Входити в контакт зі своїм тілом і відчувати як це – теж уміння. Ми звикли жити в дискомфорті: не спостерігаємо за тим, чи нам досить зручно сидіти, чи їмо справді те, що хотілось, чи достатньо тепло, щоб перебувати в конкретному приміщенні. Тобто це все теж дуже важливе – своє сканування. Якщо немає тілесних відчуттів, то людина ще більше не в єдності зі своїми емоціями. Коли немає фізичних відчуттів, правдивих емоцій, то ми керуємось тільки розумом – робимо те, що соціально правильно. Психолог-сексолог вчить, як відчувати, говорити та насолоджуватись. Власне, в сімейному житті часто проблеми саме через невміння донести власні вподобання в сексі. Я працюю з клієнтами не тільки шляхом консультацій, а й за допомогою йоги, танців та групових занять.

– Чи важливе поєднання психолога та сексолога в одному спеціалісті?

Так, це дуже цінне. Працюючи із сексуальністю, я часто зустрічаю ще далекі дитячі травми, які зараз впливають на інтимне життя клієнта. Навчити людину насолоджуватись можна лиш тоді, коли вона дала собі дозвіл на це: зняла заборони на самозадоволення, розуміє, що секс не тільки для народження дітей та для виконання подружнього обов’язку. Проблеми дуже переплітаються і в цьому важливо працювати не тільки як сексолог, а і як психолог.

– В більшості ви використовуєте на заняттях йогу. Чому?

На таких заняттях я показую як слухати своє тіло, слідкувати за його реакціями. Звичайна йога потребує силових зусиль: стати в позу, вистояти, відчути результат. Мої заняття спрямовані на відчуття власного дихання, тіла. Небезпечно входити в сексуальне життя без розуміння власних бажань та відчуття власного тіла. Без цього секс перетворюється в ідеї: як стати, як я виглядаю, куди повернутись, як зробити еротичніше. Це вже про зовнішню подачу – сексапільність, а не про внутрішні відчуття.

– Коли ви зрозуміли, що хочете бути сексологом?

Мені здається, я такою народилась. Ця тема була цікавою з дитинства, як і всім. Вона була забороненою, але пізніше стимул переміг. Спочатку я навчалась в Києво-Могилянській академії на зовсім іншій спеціальності. Коли завагітніла, то почала більше дізнаватись про різноманітні процеси в жіночому тілі. Я помітила, що багато того, що я знала, не збігається із новими знаннями. Після народження дитини, я почала здобувати освіту психолога, займалась танцями, йогою, і так мене привело аж до роботи з сексуальністю. Я почала вчитись на сексолога і досі постійно удосконалюю свої знання.

Пам’ятаєте своїх перших клієнтів?

Так-так, пам’ятаю. Це була жінка, яка звернулась із проблемою відсутності потягу до свого чоловіка. На жаль, жінки часто очікують якоїсь чарівної палички, яка в один раз все налагодить. Все ж це не так. Спочатку ми закохуємось в чоловіка, а потім бачимо в ньому всі наші непрожиті історії. Можна через еротичні фантазії добиратись до тієї іскри, яка загубилась, але важливіше зробити порядок зі своїми внутрішніми переживаннями.

– Скільки консультацій необхідно відвідати, щоб відчути результат?

Зазвичай, зміни проявляються вже після другої консультації. Звісно, вони не є глобальними, але ці початки теж важливі. Сексуальність – це основа, яка впливає на всі сфери життя: змінюються стосунки, налагоджується робота, хобі, зовнішній вигляд. Я завжди попереджаю клієнтів, що я не гарантую налагодження сімейних стосунків, а обіцяю прокинути чуттєвість, сексуальність. Не завжди партнер готовий рухатись в напрямку змін. Допомагає те, що коли, наприклад, жінка починає змінюватись, в неї знову з’являється вогник, в парі виникає новий досвід. Це дає стимул рухатись далі.

– З якими стереотипами ви найчастіше стикаєтесь у своїй роботі?

З тим, що деякі жінки вважаю близькість необхідною більше для чоловіків. Стикаюсь зі стереотипами про самозадоволення.

Багато стереотипів пов’язано також із професією сексолога. Багато думає, що це тільки про інтимні іграшки, пози, але це не так. Це тільки одна частинка сексуальної освіти.

– Яка вікова категорія ваших клієнтів?

В мене були й 60-ти річні клієнти. Зазвичай звертаються люди від 20 років. Це не дивно, бо наше життя – це все нові проблеми та загадки. Нормально чогось не знати, цікавить тим, що турбує. Старші теж можуть багато не знати через відсутність сексуального виховання у підлітковому віці.

– Які заняття ви пропонуєте клієнтам для пробудження своєї сексуальності?

Я пропоную різні форми. Ідеально, коли все починається із консультацій і продовжується йогою, танцями та груповими заняттями для того, щоб не тільки зрозуміти проблему і її подолати, а й навчитись керувати своїми відчуттями. Виписати таблетки – легко, але важливіше викорінити проблему.

– Як допомагаєте клієнтам позбуватись сором’язливості у спілкуванні з вами?

Я своєю відвертістю демонструю, що це необхідне і нема чого соромитись. У своїй студії я створила все, щоб було комфортно і клієнт міг розслабитись. В процесі спілкування сором’язливість зникає.

До сексолога варто звертатись вже із проблемою чи доречніше приходити за знаннями?

Проблема – це жарена курка. Тоді вже й мотивації більше, щоб її подолати, але й важче працювати. Бажання урізноманітнити сексуальне життя і дізнатись більше – найкращий початок співпраці із сексологом. На жаль, більшість клієнтів звертається із проблемою.

– Чи є якісь загальні аспекти розвитку власної сексуальності?

Скажу відверто, загальні поради – це не завжди дієво. Хоч на всіх вебінарах, в статтях чи відео розказують про ці аспекти, але це ніби загальна інструкція. В кожної людини є свої причини робити чи не робити так. Відповідно для кожного необхідні індивідуальні поради. Наприклад, до мене приходять жінки, які подивились відеоролики правильного дихання, а їм це нічого не дає. Важливо робити все правильно і слідкувати за власними реакціями тіла, підбирати ключики. Звісно, всім потрібно вчитись відчувати тіло, правильно дихати, шукати взаємозв’язок з емоціями.
Сексуальне життя – це постійне бажання змін.

– Чи важко вам відокремлювати роботу від власного сімейного життя?

Колись я переходила рамки роботи й сім’ї. Складно було відокремлювати психолога-сексолога від жінки й мами. Втім, я постійно вчуся і чоловік розуміє складність моєї професії.

В Івано-Франківську є багато психологів-сексологів, які поєднують консультації із заняттями йогою і танцями?

Я таких точно не знаю. Поки це ще не достатньо популярно.

– Чому варто не боятись відвідати сексолога? Що має стати першою ознакою, що в сексуальному житті щось не так?

Потрібно боятись НЕ йти до сексолога. Ми не можемо все знати, а нові знання можуть покращити життя. Якщо не шукати професійного спеціаліста, то поради “подруг” можуть тільки поглибити проблему. Будь-яка дія чи бездіяльність має свої наслідки. Можна декілька раз наступати на граблі, а можна це зробити раз, проаналізувати і зрозуміти все. Це економія втрачених років життя. Варто приходити, коли є відчуття незадоволення власним сексуальним життям, коли щось відбувається не так, як хотілось би.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!