42 колишні посадовці з Прикарпаття 10 років не мають права повертатись на держслужбу


Наприкінці квітня Громадський люстраційний комітет відкрив онлайн-реєстр осіб, які підлягають люстрації. До цього реєстру потрапили посадовці, які мають бути люстровані згідно із законом «Про очищення влади».

Реєстр створено Громадським люстраційним комітетом, щоб суспільство домоглося люстрації тих, хто втримався на посадах і не допустило повернення тих, кого вже звільнено. За законом, люстровані посадовці не мають права повертатись на державну службу впродовж 10 років.

Тож кореспондент Бліц-Інфо вирішив дослідити список, та дізнався які прикарпатські чиновники ввійшли в нього.

Загалом до нього потрапили 42 прикарпатці. Це переважно чиновники облдержадміністрації та голови районних адміністрацій, також присутні працівники СБУ та прокуратури. В той же час міліціонерів у переліку тих, хто підлягає люстрації на Прикарпатті – немає.

Зокрема, у рубриці "Високопосадовці часів правління Януковича"  знаходяться Михайло Курник – начальник УСБ України в Івано-Франківській області з 2010 – 2011 р., Геннадій Грищенко який займав цю же посаду з 2011 до 2012 року. А також прокурор Олександр Каліфіцький та заступники прокурорів, які працювали у різні роки  - Володимир Дем'яник, Ярослав Вітюк та Андрій Парака.

Попав під люстрацію і екс-голова Долинської  райдержадміністрацій Петро Шкутяк.

Натомість, у рубриці "Високопосадовці часів розстрілів Євромайдану" тільки два заступника прокурора - Ігор Максименко та Олександр Полежаєв.

Також у список Люстраційного комітету попадав екс-голова ОДА часів Януковича Василь Вишиванюк. А також його заступники - Руслан Гусак, Василь Плавюк, Роман Струтинський, Василь Брус, Роман Іваницький. Та екс-голова ОДА часів розстрілів Євромайдану Василь Чуднов, який знаходився на цій посаді 4 місяці. А також його заступники – Зінаїда Болюк, Віктор Костючик, перший заступник Ігор Зварич, керівник апарату ОДА Олександр Криницький.

Нагадаємо, підставою для люстрації судді, правоохоронця чи чиновника є спроба приховати майно чи неможливість його пояснити; перебування на вищих посадах в часи економічних злочинів Віктора Януковича та розстрілів Євромайдану, а також робота/навчання в КДБ.