600 українських прізвищ в офшорах: друга хвиля «Панамських документів»


У ніч на 10 травня була відкрита для всіх охочих база даних із інформацією з так званих «Панамських документів». Її оприлюднив Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів.

Близько 600 прізвищ належать українським бізнесменам та посадовцям. В режимі «онлайн» можна подивитися, з якими фірмами та компаніями пов’язані ці особи, пише Радіо свобода.

Українські журналісти продовжують викривати схеми, в яких задіяні політики різних рівнів. Окрім президента Петра Порошенка, в якого вже раніше була виявлена компанія на британських Віргінських островах, вони знаходять компанії його близьких партнерів. Багато інформації з оприлюдненої бази даних можна отримати й про колишніх посадовців. Це може стати у пригоді й правоохоронцям, переконані журналісти програми розслідувань «Схеми».

Журналісти програми «Схеми» аналізують всі 600 найменувань бази даних, які мають українське походження. Катерина Каплюк, журналіст програми розслідувань «Схеми», зізнається, що в переліку багато знайомих прізвищ, але цікавлять саме ті, які мають стосунок до влади. Якщо бізнесмени мають офшорні компанії і відкрито про це заявляють, у цьому нічого поганого немає. Якщо ж компанії пов’язані з чиновниками та їхніми партнерами, при цьому задіяні у непрозорих оборудках – це потрапляє до уваги журналістів та має бути предметом інтересу для відповідних органів

«Окрім нинішніх політиків, там є інформація і про колишніх. Там є компанія сина Юрія Іванющенка – Арсена, яка раніше була співвласником «7-го кілометру» (це великий ринок в Одесі). Раніше припускали, що це могла бути його компанія, зараз вже є конкретні докази. Так само є багато даних стосовно колишніх бізнесменів часів Януковича. Є дані про компанію Руслана Цеплакова, це близький друг сина Януковича. Прикметно, що ця компанія стосується виведення грошей із «Південкомбанку», яким володів Цеплаков. Тепер є конкретні докази не лише для журналістів, але й для правоохоронних органів, що, наприклад, власник банку виводив гроші на свою ж компанію», – повідомляє Катерина Каплюк, журналіст програми розслідувань «Схеми».

Оточення президента в офшорах

Журналіст програми «Слідство.Інфо» Дмитро Гнап опублікував інформацію з посиланням на «Панамські документи», яка стосується Петра Порошенка та його найближчого оточення. За його повідомленням, компанія Intraco оплачувала перельоти президента, а також відпочинок і навчання доньки Ігоря Кононенка, колишнього першого заступника голови фракції «Блок Петра Порошенка». Згідно з розслідуванням журналіста, кінцевим бенефіціаром, тобто вигодоотримувачем від діяльності компанії Intraco є Сергій Зайцев, бізнес-партнер як Порошенка, так і Кононенка, пише Дмитро Гнап. Сергій Зайцев очолює департамент із зовнішньоекономічної діяльності компанії «Рошен». Ситуацію із його причетністю до згаданої офшорної компанії у компанії поки що не коментують.


Сам Ігор Кононенко раніше заявляв, що інформація про його та Петра Порошенка причетність до цієї компанії не відповідає дійсності.