Антиукраїнські наративи в Польщі, та як в цей процес втягують засоби масової інформації


Ні для кого не секрет, що Росія, як до 2014 року, так і сьогодні активно просуває політику зіштовхування лобами Польщі та України, намагаючись розірвати міцний союз двох держав, який є перепоною для активного російського проникнення в регіон.

Для цього Кремль робить ставку на підтримку проросійських правих партій і організацій у Польщі та просування різного роду політичних провокацій з популяризацією реваншистської риторики щодо повернення «східних кресів», актуалізації питань Волинської трагедії, діяльності УПА та Армії Крайової для погіршення відносин між офіційним Києвом і Варшавою.

У цій антиукраїнській гібридній кампанії чималу роль відіграють засоби масової інформації, котрі не завжди аналізуючи достеменність відомостей, публікують їх для підняття читабельності, та власних рейтингів. Крім низки відвертих проросійських ЗМІ та польських медіа-платформ, що популяризують контент російської пропаганди (Sputnik Polska, Wolnosc24.pl тощо), інколи «в темну» навіть використовується польськомовний часопис в Україні «Кур’єр Галіційський/(Kurier Galicyjski), який функціонує у м. Львові та окремих представників даного ЗМІ в Івано-Франківську.

У вказаній газеті (також є інтернет версія) періодично публікуються статті, у яких подається інформація про складні сторінки польсько-української історії та у завуальованій формі пропагуються тезиси ідеї культурно-історичної приналежності західних регіонів України до складу Польщі. Звичайно, відкритих закликів до зазіхань на територіальну цілісність нашої держави на сторінках вказаного періодичного видання не було і навряд чи буде, але якщо уважно прочитати декілька видань цього ЗМІ, то можна побачити, як українському суспільству нав’язуються окремі пропольскі шовіністичні ідеї.

Як один із прикладів, відносно нещодавня праця представників «Кур’єру Галіційського» в напрямку навіювання думок https://kuriergalicyjski.com/tagi/stanislawow/page/5/.

Висновок один єдиний, на даний час ми маємо незалежну Україну і окрему незалежну Польщу зі своїми сталими кордонами і не повинні втручатися у внутрішні справи один до одного.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!