Більш як 60% українців не хочуть, аби Зеленський балотувався на другий термін — опитування


Більшість респондентів (62,5%) не хотіли б, аби чинний глава держави Володимир Зеленський балотувався на другий президентський термін.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, яке провели 20-21 січня.

Водночас другий термін президентства Зеленського підтримують 30,3% опитаних громадян, і ще 6% людей було важко відповісти на це питання.

Для порівняння: у листопаді 2021 року балотування Зеленського на другий президентський термін не підтримували 58,2% громадян, а у грудні того ж року — 58,8%.

Також українців запитали щодо їхнього ставлення до проведення дострокових президентських виборів. 47,2% опитаних громадян вважають, що це потрібно, і разом із цим майже стільки ж респондентів (46,5%) дострокові вибори президента не підтримують.

Хто з кандидатів у президенти наразі в лідерах?

Зараз порівняно високу підтримку як кандидат на майбутніх виборах президента має Володимир Зеленський (за нього проголосували б 17,4% серед усіх респондентів і 23,5% серед тих, хто визначився з вибором).

Петро Порошенко має приблизно стільки ж: 15,5% і 20,9% відповідно. Різниця у підтримці цих кандидатів — у межах статистичної похибки, тобто формально вони «ділять» перше місце.

Далі йдуть Юлія Тимошенко (8,8% і 11,8%), Ігор Смешко (7,1% і 9,6%) та Юрій Бойко (6,9% і 9,3%). Інші кандидати мають нижчу підтримку.

У порівнянні з груднем 2021 року, серед респондентів, які визначилися з вибором, підтримка Порошенка зросла з 16,7% до 20,9%. Також простежується ріст підтримки Смешка: з 6,8% до 9,6%.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!