Через старі борги на рахунки «Водотеплосервісу» наклали арешт


Арешт на рахунки підприємства наклав державний виконавець відділу примусового виконання рішень управління забезпечення примусового виконання рішень Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Валентин Юрійович Іваночко.

Про арешт рахунків «Водотеплосервісу» повідомив у соцмережі міський голова Андрій Найда, пише Калуш FM.

«Моєму обуренню нема меж!!! Як можна було накласти арешти коштів на рахунках КП "Водотеплосервіс"??? Як надалі дане підприємство зможе працювати??? Ви думали, що робите хоч? Накази на стягнення з 2006 по 2014 рік. Де ви були раніше??? Якраз коли дане підприємство ми зараз намагаємось хоч якось витягнути з тієї біди, куди його кинули, ви хочете зупинити??? Були ж звернення, прохання до прем'єр-міністра, народних депутатів не робити цього кроку. Але маємо, що маємо. Як будемо оплачувати людям зарплату, як оплачувати матеріали, роботу, ви думали??? Завтра ми піднімемо шум на цілу країну і будемо вимагати зняття арешту на грошові кошти!».

Ідеться про стягнення заборгованості на виконання наказів Господарського суду Івано-Франківської області за 2006, 2013 і 2014 роки:

на понад 311 тис. гривень – на користь ДП «Калуська теплоелектроцентраль-Нова» (наказ від 02.10.2006 року);

на понад 9,4 млн гривень – на користь ДП «Калуська теплоелектроцентраль-Нова» (наказ від 05.07.2013 року);

на понад 7,9 млн гривень – на користь державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» (наказ від 02.12.2014 року).

Як відомо, наприкінці 2020 року Калуська міська рада підтримала текст звернення  до Кабінету міністрів України і народних депутатів Олега Марусяка і Едуарда Прощука з проханням долучитися до вирішення критичної ситуації на КП «Водотеплосервіс».

«Комунальне підприємство «Водотеплосервіс» забезпечує споживачів міста Калуша  централізованим теплопостачанням, водопостачанням та водовідведенням і є монополістом з централізованого водопостачання та водовідведення і транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами згідно зі зведеним переліком природних монополій Антимонопольного комітету України, – йдеться у зверненні. – На КП «Водотеплосервіс» склалася критична ситуація з погашенням боргових зобов’язань, що накопичувалися впродовж багатьох років».

Так, найбільші боргові зобов’язання виникли перед:

– ДП «Калуська ТЕЦ-Нова» за теплову енергію – 285 млн 178,489 тис. гривень;

– ТОВ «Карпатнафтохім» за очищення стічних вод – 60 млн 925,88 тис. гривень;

– ДПЗД «Укрінтеренерго» за теплову енергію – 52 млн 532 тис. гривень;

– ПП «Автоком 2005+» переуступлення боргу від ЗАТ «Лукор» за рішенням суду за очищення стічних вод – 20,5 млн гривень;

– Міністерством фінансів України – борг за договором субкредитування між Міністерством фінансів України, Міністерством житлово-комунального господарства України та КП «Водотеплосервіс» від 16 жовтня 2009 р. №28010-02/110 (позика №4869-UA), який виник внаслідок реалізації проекту «Розвиток міської інфраструктури» від 26 травня 2008 року: погашення тіла кредиту – 69 млн 852,295 тис. гривень (2 451 818 дол. США на 15 жовтня 2020 року); пеня – 25 млн 896,028 тис. гривень, відсотки за кредитом – 15 млн 555,781 тис. гривень ( 546 008,45 дол. США на 15 жовтня 2020 року).

Загальний розмір боргових зобов’язаннях станом на 1 грудня 2020 року складає 530 млн 440,473 тис. гривень.

«Невиконання боргових зобов’язань у подальшому може призвести до припинення надання послуг підприємством, унаслідок чого мешканці міста, державні установи та організації, заклади медицини, освіти та переважна більшість суб’єктів господарювання, які розташовані на території міста, залишаться без водопостачання, водовідведення та теплопостачання. Життєзабезпечення міста знаходиться під загрозою, що викликає стурбованість та створює напругу серед місцевого населення, наслідком чого може бути соціальний вибух», – зазначається у зверненні.

З місцевого бюджету щороку виділяються десятки мільйонів гривень фінансової допомоги підприємству, що є важким тягарем для бюджету громади, проте і це не розв’язує проблему, а лише відтерміновує зупинку діяльності підприємства, оскільки навіть при такій допомозі підприємство не тільки не має змоги погашати існуючу заборгованість, але й продовжує її нарощувати. Борг із заробітної плати на підприємстві станом на 1 грудня 2020 року становить 9 млн 85 тис. гривень. Працівникам ще не виплачена заробітна плата за серпень 2020 року.

Тож з метою унеможливлення повторення другого «Алчевська» – техногенної катастрофи національного масштабу, а також зважаючи на те, що указом Президента України від 10.02.2010 №145 та Законом України від 12.02.2010 №1885-VI року територію міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області оголошено зоною надзвичайної екологічної ситуації, депутати звернулися до Кабінету міністрів України та народних депутатів України Олега Марусяка  та Едуарда Прощука з проханням долучитися до розв’язання критичної  ситуації на КП «Водотеплосервіс» шляхом залучення всіх можливих фінансових ресурсів державного бюджету та інших джерел, з метою надання фінансової допомоги підприємству, яка б допомогла вирішити проблему.

Зі свого боку Калуська міська рада взяла на себе зобов’язання затвердити економічно-обґрунтовані тарифи на послуги підприємства, що включатимуть і інвестиційну складову та дозволить підприємству розвиватись та надавати якісні послуги.Також у лютому планували провести державний аудит на підприємстві, щоб з'ясувати причини боргів.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!