Ціна вгору: названо нову вартість алкоголю в Україні


Найближчим часом в Україні може суттєво подорожчати горілка. В середньому «біленька» подорожчає в на 10 грн за пляшку.

Крім значного підвищення з 1 січня акцизу, підвищив відпускні ціни і виробник основної горілчаної сировини "Укрспирт". Для тіньового ринку наступають райські часи, кажуть легальні виробники. Вони готуються працювати на межі виживання і прогнозують нові смерті від контрафактного алкоголю.

"Збільшення ставок акцизного податку на спирт передбачалося на рівні 12%, але потім Мінфін вирішив, що підвищення на рівень інфляції мало, і запропонував збільшити ставку на 20%", - говорить гендиректор Асоціації "Укргорілка" (до якої входять найбільші компанії) Володимир Остапюк, пише 112 канал.

"В умовах непередбачуваності податкової політики держави ми завжди чекаємо від уряду "сюрпризів" на Новий рік. Але навіть це знання не дозволяє підготуватися до них завчасно. Наприклад, торік перед підвищенням акцизу на 50% в законопроекті були ставки і на 100%, і на 25 %. Цьогоріч ситуація аналогічна: спочатку комітет і уряд підтримали ставку в 12% на зростання інфляції, а парламент у вигляді компенсатора зниження ставки з іншого податку вирішив збільшити розмір акцизу (на спирт) до 20%", - сказав генеральний директор Nemiroff є Юрій Сорочинський.

Представник великої горілчаної компанії на правах анонімності розповів, що підвищення цін на спирт з компаніями взагалі не обговорювали. "Не було ніяких обговорень. Ось в односторонньому порядку – ми підвищуємо, і все. З урахуванням усіх підвищень за останні місяці це загалом плюс 40%", - сказав він.

У листі "Асоціації легальних виробників алкоголю" на ім'я міністра аграрної політики Тараса Кутового також зазначається, що перед січневим підвищенням ціни "Укрспирт" не провів відкритих переговорів з виробниками і підвищив ціни на спирт, користуючись своїм монопольним становищем на ринку".

У прес-службі "Укрспирту" пояснили необхідність підвищення ціни "економічними обставинами". Стверджують, що після останнього підвищення в квітні 2016 р. сировина подорожчала на 14%, паливо і електроенергія – майже на 24%.
У компанії Nemiroff підрахували, що тільки збільшення акцизу на 20% - це плюс 7 грн на полиці за умовну пляшку 0,5 л. "А якщо взяти ще й зростання спирту на 20% (два підвищення: 10% - в січні і 8% - у березні), зростання комплектації через зміну курсу долара (з 24,5 до 27,5 грн за 1 дол., або 11%), то це ще плюс 1,5-2 грн до собівартості, що дасть збільшення ціни на полиці ще додатково на 3 грн. Таким чином, економічно обґрунтоване зростання ціни – близько 10 грн на пляшці", - підрахував гендиректор компанії Юрій Сорочинський.

При цьому він був обережним в оцінці, коли компанії підвищать відпускні ціни для компенсації зрослої собівартості. "Як поведуть себе виробники, передбачити складно, але думаю, що з 1 березня нам не варто очікувати різкого підвищення ціни. Вона підніметься дещо пізніше, виходячи з фінансової міцності виробників", - сказав Сорочинський. 
Він пояснив, що в нинішніх умовах низької купівельної здатності, високих комунальних платежів у зимовий період" різке підвищення цін алкогольної продукції призведе до істотного спаду продажів. До того ж у грудні багато хто вже підвищив ціни.
На правах анонімності представник однієї з горілчаних компаній заявив, що реально підвищення цін до 85 грн за найдешевшу пляшку 0,5 літра слід очікувати вже в лютому-березні. "Ми вже працюємо з нульовою маржею, а деколи навіть і в збиток. Тому будь-яке підвищення (спирт, акциз, інші складові) - і ми змушені підвищувати ціну на свій продукт", - сказав представник 

І якщо у попередні роки у виробників у подібних ситуаціях була можливість розтягнути період підвищення, щоб зробити його менш болючим для споживачів, за рахунок великих товарних запасів, зараз такої можливості практично ні в кого вже немає. "Минули ті часи, коли компанії мали можливість наперед випустити велику кількість продукції з колишніми ставками і марками. Сьогодні розмір ставок настільки високий, що ні в кого з компаній немає стільки обігових коштів, щоб напрацювати запас. А про банківські кредити говорити не доводиться (адже акцизний податок сплачується 100% авансом у бюджет ще до виробництва продукції)", - говорить гендиректор "Укргорілки" Володимир Остапюк.