"Дисбактеріоз у нашому творчому тілі". Актори Франківського драмтеатру - про роботу під час локдауну


Усі заклади культури Івано-Франківської області під час локдауну продовжують працювати, однак з обмеженнями.

Про це Суспільному Карпати розповів начальник управління культури ОДА Володимир Федорак.

Зокрема, у Франківському драмтеатрі готуються до прем’єри вистави "Ромео і Джульєтта", а в обласній філармонії у найближчі два місяці запланували 14 концертів.

Актори театру репетирують тричі на тиждень.

"Всі моменти, які ми робимо, робимо пластично. Для того, щоб це не була непроста "фізуха", а щоб актор тут розвивав свою пластику", - розповідає головний балетмейстер Дмитро Лека.

Після тренування деякі актори пішли на репетицію інклюзивного мюзиклу для сімейного перегляду "Навіщо Лемуру хвіст Чупакабри". Як розповіла режисерка вистави Роза Саркісян, грають в мюзиклі молоді актори та люди з інвалідністю: "Ми зараз просто відновлюємо, згадуємо, які в нас мізансцени. Додаємо щось новеньке".

Інші ж актори готуються до прем’єри вистави "Ромео і Джульєтта" в перекладі Юрія Андруховича. За словами керівника драмтеатру Ростислава Держипільського, унікальність цієї постановки полягає в тому, що одну частину зіграють у Промприладі. Реновація, а іншу - в підвалі театру. Попередньо прем’єру запланували на 14 лютого. Сьогодні ж актори читають сценарій та вносять свої корективи.

Олег Панас зіграє роль Ромео. Розповідає, що це його перша головна роль у серйозному проєкті: "Роль важка, тому що це не є класичний Шекспір. Ми дуже багато чого вкладаємо, інтерпретуємо п’єсу. Вкладаємо багато сучасних тенденцій".

Репетиції в театрі проходять щодня, розповідає актор Іван Бліндар. Він у виставі "Ромео і Джульєта" зіграє Меркуціо. Митець розповідає, що поки театр не приймає глядачів, актори не припиняють працювати - часто збираються, багато репетирують та підтримують один одного. Бо, каже, карантин та відсутність глядачів погано впливають на роботу.

"Дисбактеріоз у нашому творчому тілі. Розбалансовує дуже сильно, тому що ми потребуємо глядача. Театральне мистецтво, та будь-яке мистецтво, потребує глядача, людину, куди ми направляємо нашу енергію", - каже Бліндар.

Як повноцінно працювати під час локдауну, у Франківському драмтеатрі знають ще з минулого року, розповідає Ростислав Держипільський. Зараз, каже, робота кипить, час без глядачів намагаються використати з максимальною користю: "Використовуємо цей час активніше для репетицій. Займаємося вводами нових вистав, цехи підрихтовують декорації та костюми".

Не скасовують репетиції і в обласній філармонії імені Іри Маланюк. Зараз тут готуються до концерту "Бароко" за участю камерного оркестру "Harmonia Nobile".

"Після коляди, після таких вражень колядницьких, люди хочуть побачити музику трохи іншого плану, іншого жанру, зокрема, барокову", - каже художній керівник Івано-Франківської обласної філармонії імені Іри Маланюк Ігор Дем’янець.

Впродовж лютого і березня тут запланували провести 14 концертів. Багато програм, які повинні були презентувати минуло року, планують у 2021-му. Тому зараз музиканти багато репетирують, дотримуючись карантинних вимог.

На Івано-Франківщині - понад 1 500 закладів культури. І всі вони під час локдауну не припиняють своєї роботи, розповідає начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак. До прикладу, працівники музеїв оцифровують колекції та готують нові виставки. Працівники бібліотек готуються до Дня соборності України. До свята вони презентують декілька онлайн-проєктів.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!