До одного мільйона гривень зможуть отримати прикарпатські громади на реалізацію проєктів


Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття провела онлайн-зустріч з представниками громад щодо підготовки проєктних заявок до Українського культурного фонду.

УКФ – найбільший державний інвестор у галузі культури. Обсяг фінансування Фонду у 2021 році становитиме понад 600 млн грн.

За словами виконавчого директора агенції Ігоря Мельничука, 1 лютого завершується подача заявок на конкурс «Культура. Туризм. Регіони». Тому представники громад мають трохи більше тижня, аби підготувати необхідний пакет документів. Проєктні ідеї повинні спрямовуватись на створення культурно-туристичних маршрутів, локальних музеїв та на проведення локальних фестивалів. «Торік конкурс було представлено лише в Одеській та Закарпатській областях, а цього року він вже працюватиме по всій території України. Обсяг його фінансування цьогоріч становитиме 60 млн гривень. Це хороший інноваційний інструмент, який сприятиме територій», – сказав він.

Ігор Мельничук зазначив, що громади у разі перемоги зможуть отримати на реалізацію проєкту до одного мільйона гривень. «Якщо громади здобудуть перемогу за лотом проведення локальних фестивалів, то їм необхідне обов’язкове співфінансування (40%) з місцевого бюджету при реалізації ініціативи. За іншими двома лотами – фінансова співучасть не обов’язкова, проте вітається», – підкреслив у коментарі Ігор Мельничук.

Представник агенції розповів, що найбільша зацікавленість у громадах нині є щодо участі у лоті зі створення локальних маршрутів. «Участь у цьому конкурсі передбачає створення нових маршрутів з урахуванням історико-культурної спадщини на території - об’єктів матеріальної та не матеріальної культури (ремесла, традиції, обряди тощо). Вітається участь у реалізації ініціативи більше трьох партнерів: представників культури, туризму бізнесу, місцевої влади. Це – кроссекторальне партнерство, яке високо оцінюється конкурсною комісією при оцінюванні проєктів», - підкреслив він.

Щодо двох інших лотів Ігор Мельничук зазначив: «Створення локальних музеїв передбачає підтримку вже існуючих експозицій, а також створення нових. Здійснюватиметься підтримка музеїв різних форм власності, а основна вимога програми – збільшення кількості відвідувачів. Лот локальні фестивалі має на меті підтримку існуючих фестивалів, розвиток пізнавального туризму та збільшення потоку туристів».

Експерт наголосив, що очікується висока конкуренція, а тому необхідно підійти фахово до підготовки проєктів. «Ми ініціювали проведення онлайн-зустрічі, надали громадам консультації щодо написання якісних аплікаційних форм. Після цього на конкурсантів очікуватиме технічний відбір, згодом - оцінка самих проєктів. Вже після того, орієнтовно у травні, відбудеться переговорна процедура та контрактування тих проєктів, що успішно пройдуть два етапи», – додав виконавчий директор агенції.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!