Франківський блогер розповів про лідерство в українському YouTube, заробіток та «зраду» Потапа


«Король хайпу» та творець «Валентинки» франківець Дмитро Варварук розповів про 2020 рік, роботу в соціальних мережах та поділився думкою про Потапа з Бузовою.

Романтична пародія Валентинка майже за рік набрала понад 15 мільйонів переглядів. Щонайголовніше, контент, який створює Дмитро Варварук з командою SILRADA, є виключно україномовним та несе мету популяризації україномовного контенту.

Журналістка Clutch поспілкувалася з блогером про його досягнення, заробіток та майбутнє україномовного YouTube.

Дмитре, закінчується 2020 рік. Давай підіб’ємо підсумки! Що встиг зробити, чи всі плани втілились в життя?

– Якщо оцінювати загалом, то всі мої плани втілились в життя. З основного – це омріяний мільйон підписників в Instagram. Також ми з командою відзняли найпопулярніший кліп в українському YouTube. А ще купив квартиру і машину. Ще одним великим досягненням, як на мене, є те, що ми вже відкрили свій офіс, де працюємо на контентом. На початку року ще зрозумів, що рік буде спекотний та насичений, тому старався працювати на повну.

Наскільки пандемія вплинула на твою творчість?

– Спочатку я трохи переживав стосовно цієї ситуації навколо пандемії, але пізніше все перенеслось в інтернет, і це тільки добавило росту в моїй творчості. Часу дарма не гаяв і постійно робив кліпи, відео, музику, фото та колаборації з іншими блогерами, шоу своє почав.

Ти очолив рейтинг найпопулярніших відео на YouTube з роботою «Валентинка» на каналі SILRADA, співзасновником якого ти є. Чи робив високі ставки на цю пародію?

– Ще на етапі прописування ідеї, написання пісні, знімання кліпу ми зрозуміли, що наш пазл склався, і це буде щось дуже круте та масштабне. Але ми і близько не уявляли, що воно набере най-найбільше переглядів в Україні, то був справжній шок.

Що для тебе означає цей здобуток?

– Це для мене велике досягнення з багатьох сторін, бо ми показали всім, що в Україні на першому місці може бути саме кліп українською мовою, а не іншомовний. А ще не потрібно дуже багато техніки, персоналу та локацій, щоб набрати багато переглядів. Додам, що ролик вийшов з душею, ним проникаєшся з перших секунд. А це наша основна мета.

У скільки за сумою обійшлися зйомки «Валентинки»?

– Дуже багато, аж 300 гривен, 200 з яких пішло на оренду трактора, 100 – на оренду жигуля.

Чому, на твою думку, саме це відео настільки сподобалось глядачеві?

– Перш за все, воно просте, знято на основі реальних подій. Також там брали участь популярні блогери.

Звідки прийшла ідея почати знімати відео? З чого все почалося?

– Хист був змалку. У мене був телефон, на який знімав, і перший комп’ютер. На ньому монтував, і це почало мені дуже подобатись.

Тобі всього 22 роки, а ти за цей час встиг чимало. Купив квартиру, іномарку. Скільки витрачаєш часу на свій блог?

– Постійно кажу, що блогер – це стиль життя. Я витрачаю свій час постійно на блог, бо де б я не був, там постійно, є камера які знімає моменти, що згодом з’являються в інтернеті. Бувають недоспані ночі, бувають перевтоми, бувають і депресії, але воно того вартує, бо моє життя дуже цікаве, насичене подіями, постійно якийсь рух і динаміка. Завдяки таким людям, котрі люблять українське, в TikTok стало більше україномовного контенту, ніж російського. Дуже тішить, що наші люди полюбили своє.

Скільки можна заробити на українському YouTube?

– Все дуже індивідуально, тому що тут рекламодавець оцінює такі фактори, як аудиторія, кількість переглядів та підписників. Зважаючи на розміри теперішнього українського YouTube, то можна мати заробіток з каналу 1000-2000$ в місяць спокійно.

Скільки часу і коштів потрібно вкласти в відео і соцмережі, щоб домогтися таких результатів?

– Якщо ідея каналу унікальна, то вистрілити більше шансів, ніж щось просте. Гадаю, щоб дійти до такого результату, потрібно 6000-8000$.

Що до душі українцям? Якими повинні бути відео в майбутньому, щоб в українському YouTube домінував український контент?

– Наші люди хочуть, щоб контент був наближений до них, щоб вони могли себе десь впізнати в ньому. На мою думку, це залежить від самих людей. В той час, коли в країні війна, ми все рівно продовжуємо слухати російську естраду і не підтримувати наших українських виконавців. Серед мого оточення є частина таких, яка вже давно не слухає таке і перейшла на українського виконавця. Кажуть, що стало тільки краще. Кажуть, що музика поза політикою, але останні роки показали, що це дуже близькі за сутністю речі.

Потап вирішив зробити колаборацію з Ольгою Бузовою, щоб вийшов «вірусний» контент. Чи готові ви до співпраці з російськими зірками, які очолюють український YouTube, щоб залучити більше глядачів?

– Я Потапа поважав, щоправда до цього моменту. Дізнався про цю «колаблорацію» і зрозумів одне: що український шоу-бізнес в комі. 2020 рік показав, що ми програли по всіх позиціях російській музиці, вона в Україні перемогла. Дуже жалюгідно дивитись на те, як Потап сам не може придумати нічого толкового за рік, бере і робить, на мою думку, «зраду». В країні війна, а йому на це накласти.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!