Франківцям розповіли про нові розцінки в медицині та де можна зекономити


Днями виконавчий комітет затвердив тарифи на платні медичні послуги у 2021 році. Їх переглядають щороку.

Формують їх самі ж медичні заклади. При цьому враховуються різні критерії, які й лягають в основу тарифів. Чи стало дорожче лікуватися? Де дешевше? Розповідає заступник міського голови Олександр Левицький, йдеться на сайті міста.

Прийняли нові тарифи на платні медичні послуги. Що це за тарифи та звідки вони взялися?

Медичні заклади самі розробляють тарифи на платні послуги, бо вони є комунальними некомерційними підприємствами. Платні медичні послуги щороку затверджуються на виконкомі. При формуванні вартості послуг беруться до уваги також всі інфляційні процеси: ціна за енергоносії, оплата праці, вартість всіх витрат, пов’язаних з експлуатацією та утриманням діяльності закладів, тощо. Вирішальною є вартість експлуатації обладнання, витратних матеріалів, реагентів для дослідження в лабораторії. А також оплата праці персоналу, залученого в надані цих платних медичних послуг. Ми щороку затверджуємо нові послуги, зокрема через те, що закуповуємо нове обладнання. Таким чином є щорічна потреба переглядати тарифи на послуги. Це завжди більш-менш однаковий зріз – нема великої розбіжності у вартості однієї платної послуги в різних муніципальних закладах. Це значно менші ціни, ніж вартість послуг у комерційних установах (приватних клініках, або в інших закладах неміського підпорядкування).

У зв'язку із чим їх довелося затверджувати?

Це пов’язано із впровадженням медичної реформи на державному рівні. Усі медичні заклади стали некомерційними комунальними підприємствами. І тепер вони мають заробляти самі на себе. Якщо раніше за все доводилося платити в конверті так звані благодійні внески, які осідали в кишені невідомо кому. То зараз ці тарифи затверджені тарифи на надання послуг. Їх пацієнт сплачує на визначені рахунки медустанови.

Чи за всі послуги доведеться платити?

Треба розуміти, що платні послуги це ті, які не включені до гарантованих державою медичних послуг за програмою медичних гарантій НСЗУ. Наприклад, якщо йде мова про первину медичну допомогу і там передбачено ті, чи інші дослідження, то значна частина з них, входячи до складу цих пакетів, надається людям безкоштовно. Якщо ж людина хоче додаткові обстеження чи вирішує ними скористатися без направлення сімейного лікаря, то тоді ми говоримо про оплату. Ми щороку затверджуємо нові послуги, зокрема через те, що закуповуємо нове обладнання. Таким чином є щорічна потреба переглядати тарифи на послуги. Це завжди більш-менш однаковий зріз – нема великої розбіжності у вартості однієї платної послуги в різних муніципальних закладах. Це значно менші ціни, ніж вартість послуг у комерційних установах (приватних клініках, або в інших закладах неміського підпорядкування).

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!