Глаукома: Франківський лікар розповідає, що це за хвороба та як з нею боротися


Вже понад 10 років поспіль за ініціативи Всесвітньої асоціації товариств глаукоми – WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою – WGPA, 6 березня відзначають Всесвітній день боротьби з глаукомою.

Що це за хвороба та чим вона небезпечна розповідає експерт з офтальмології департаменту охорони здоров’я Юрій Камінський.

«Серед різних недуг ока глаукома посідає друге місце, - каже експерт. - Глаукома – це не одна конкретна патологія, це – комплекс захворювань ока, які мають різні характеристики і часто їх перебіг супроводжується підвищеним внутрішньоочним тиском».

Якщо очний тиск вчасно не знизити та не призупинити прогресування глаукоми, то це призводить до повної втрати зору, який відновити уже не можливо. Власне, саме в цьому й полягає найбільша небезпека цього захворювання. В Івано-Франківській області за 2019 рік зареєстровано понад 5200 людей з глауокомою. І, на жаль, як зауважує Юрій Камінський, не зважаючи на те, що рівень всіх інших очних хвороб знижується, кількість пацієнтів з глаукомою щорічно зростає. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), вже понад 5 млн. людей у світі втратили зір внаслідок глаукоми.

Як і більшість захворювань, для ефективного лікування, глаукому важливо виявити на ранньому етапі. Проте, зазвичай, вона розвиватися безсимптомно. І тільки закрита кутова глаукома супроводжується болями і різкою втратою зору. Хвороба може вражати обидва ока, але не одночасно. Тому лікар рекомендує періодично проходи профогляди, відповідні обстеження та вимірювати очний тиск. Ну й, звісно, при найменшому відчутті погіршення чи затуманювання зору, дискомфорту чи болю в очах, звертатися до офтальмолога. Також експерт наголошує, що для якості зору, береться до уваги не тільки гострота, але й поле зору.

На сьогоднішній день існує якісна діагностика та величезний спектр ліків тому, якщо вчасно діагностувавши глаукому, то пацієнт може жити повноцінним життям. Хоча для багатьох хворих найефективнішим .методом лікування глаукоми є оперативне втручання, якого зараз також є кілька видів, в тому числі, лазерне. В основному, від глаукоми страждають ті, кому за 40 років. Існують фактори ризику, що впливають на виникнення та прогресування цього захворювання, такі як короткозорість, спадковість, цукровий діабет, катаракта, дислокація кришталика та інші захворювання ока. Не позитивно впливають на якість зору й різні монітори (телевізори, комп’ютери, гаджети). Адже, не зважаючи на те, що вони все ж мають деякий захист, проте, яскраві кольори подразнюють наше око і вимивають, так званий пігмент з тканин ока, а це, в свою чергу, призводить до погіршення зору.

Тому експерт з офтальмології департаменту охорони здоров’я наполегливо рекомендує не проводити надмірного часу за моніторами, повноцінно харчуватися, вести активний і здоровий спосіб життя, побільше гуляти на свіжому повітрі, проходити профілактичні огляди та не займатися самолікуванням.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!


Теги: