Голова комісії з охорони здоров'я Івано-Франківської облради Манолій Піцуряк: Запровадження медичної реформи тільки погіршить стан медобслуговування


"Запровадження так званої "медичної реформи" за допомогою закону "Про екстрену медичну допомогу" не дозволить досягти задекларованих владою результатів. Радше навпаки, так зване "реформування" у цій царині загрожує ще більш нестабільним функціюванням системи екстреної (швидкої) медичної допомоги".

Про це 22 серпня 2013 року заявив голова постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань охорони здоров'я, сім'ї, материнства та дитинства, головний лікар Солотвинської районної лікарні Манолій Піцуряк, повідомляє Стик.

Цю точку зору свободівець озвучив за підсумками спілкування із головами Донецької обласної організації ВО "Свобода" Ігорем Славгородським та Немирівської районної організації ВО "Свобода" Олесею Леськів, на території областей яких уперше випробовували згаданий закон у якості експериментального. "У законі закладено численні юридичні прогалини та не враховано насамперед соціяльну складову. Поряд із необґрунтованими звільненнями медичних працівників упровадження закону лише погіршить стан медичного обслуговування населення, особливо у віддалених населених пунктах у гірській місцевості", – наголосив Манолій Піцуряк.

Націоналіст підкреслив, що чинна реформа не забезпечена належною матеріяльною базою та відповідними ресурсами: "Головний акцент реформи – створення диспетчерської служби, до якої надходитимуть виклики з усієї области. Там за допомогою GPS-навігації буде видно, яка бригада лікарів найближча до місця, де перебуває хворий. Вона й надаватиме першу невідкладну допомогу. Визначено строки приїзду медиків: 10 хвилин – у місті, двадцять – у селах. А що мають робити лікарі у глибинці? Ось візьмемо, до прикладу, районну лікарню у Солотвині. Обслуговуючи насамперед гірські села, маємо у нашому розпорядженні всього 10 машин швидкої допомоги, з яких 6 – старенькі "уазики". Окремі з них – ще з 80-х років минулого сторіччя!", – зазначив свободівець.

Нагадаємо, Солотвинська районна лікарня обслуговує населення, що проживає у 15 переважно гірських населених пунктах з кількістю населення понад 30 тис осіб (майже половина від загальної кількости населення району). Стаціонар розрахований на 105 ліжок (терапевтичний, туберкульозний, хірургічний, травматичний, пологовий, дитячий відділи). Поліклінічне відділення розраховане на 250 відвідувань на добу. Окрім того, у селах працюють 4 лікарські амбулаторії та 10 фельдшерсько-акушерських пунктів.